Verhoging btw-tarief kunstsector half jaar uitgesteld

Eerste Kamer verzet zich tegen plan

06 augustus 2013 1 minuten

De btw-verhoging op theater- en concertkaartjes is uitgesteld tot 1 juli 2011. Dat zei staatssecretaris Frans Weekers van Financiën dinsdag.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden met het uitstel. Zij stuurden al eerder een brief naar de Eerste Kamer waarin ze schreven bezorgd te zijn over de snelle invoering van de btw-verhoging in de kunstsector. De werkgeversorganisaties vonden dat ondernemers meer voorbereidingstijd moesten krijgen op de nieuwe situatie. 

Meer voorbereidingstijd

De verhoging van 6 naar 19 procent zou eigenlijk al op 1 januari 2011 ingaan. De Tweede Kamer had al ingestemd met het voorstel, maar een meerderheid van de Eerste Kamer bleef zich verzetten en daarbij kwam dat sommige fracties dreigden tegen het belastingplan van Weekers te stemmen, waar de btw-verhoging onderdeel van uitmaakt. 

Ondernemerschap bevorderen

Het doel van de verhoging van de btw voor de podiumkunsten zou het ondernemerschap in de sector moeten bevorderen. Bovendien zou het 90 miljoen euro moeten opleveren voor in de schatkist. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat het voor de sector, die het toch vaak van overheidssubsidies moet hebben, eerlijker is als de verhoging parallel loopt aan de in het regeerakkoord vastgelegde Geefwet, die particulier initiatief moet bevorderen. 

Kaartjes voor theater en concerten kunnen dus nog tot 1 juli tegen het lage btw-tarief verkocht worden. Voor het nieuwe seizoen geldt het nieuwe tarief van 19 procent.

Bron: MKB-Nederland