Ondernemers zien eerste helft 2011 positief in

Vooral gunstige vooruitzichten voor eigen bedrijf

23 december 2010 1 minuten

Ondernemers in Nederland zien het eerste halfjaar positief in. Ze denken meer orders, omzet en winst binnen te halen. Opvallend is dat ze vooral goede vooruitzichten voor hun eigen bedrijf verwachten.

Bovendien verwachten ondernemers dat banken in het nieuwe jaar wat minder kritisch zullen zijn bij de aanvraag van nieuw krediet. Afgelopen jaar was dat wel anders, toen waren de banken zeer terughoudend. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Van Lanschot Bankiers onder 227 Nederlandse directeur-grootaandeelhouders (dga's).

Bouw en handel somber

Hoewel ondernemers goed te spreken zijn over hun eigen bedrijf, zijn ze minder goed te spreken over hun eigen branche. Vooral in de bouw en handel zijn ze somber over de economische vooruitzichten. Bij de industrie, horeca en zakelijke en commerciële dienstverlening zijn ondernemers positiever. 

Ontevreden over vestigingsklimaat

Een op de vijf ondernemers is niet tevreden over het vestigingsklimaat in Nederland. Zij geven aan hun bedrijf niet in Nederland te starten als zij opnieuw zouden beginnen. Daarnaast geven ondernemers aan dat er nog steeds sprake is van grote administratieve lastendruk.

Marges onder druk

Ondernemers zijn bezorgd over de huidige prijsontwikkeling in de markt. Hierdoor staan marges flink onder druk en is het soms moeilijk om winstgevend te zijn. Veel ondernemers zijn geraakt door de financiële crisis, maar toch beweert bijna de helft van de ondernemers dat de crisis ook positieve gevolgen heeft gehad voor hun bedrijf.

Ondernemersvriendelijk kabinet

Het minderheidskabinet van CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV, krijgt momenteel het voordeel van de twijfel. Ondernemers gaan uit van een ondernemersvriendelijk kabinet, maar zetten wel vraagtekens bij de stabiliteit ervan.