Percentage Energie-investeringsaftrek verlaagd

Wijzigingen per 1 januari 2011

09 augustus 2011

Als je in 2011 investeringen doet om energie te besparen of duurzame energie op te wekken, kom je (net als in 2010) in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Maar let op, per 1 januari 2011 zijn er een aantal dingen veranderd.

De Energie-investeringsaftrek is een fiscale regeling die bedrijven ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en in duurzame energie. Je kunt, naast de gebruikelijke afschrijving van de investering, een bepaald percentage van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dat betekent dat je daar minder vennootschapsbelasting over hoeft te betalen. In 2010 lag het EIA-percentage op 44%, in 2011 is dit omlaag gegaan naar 41,5%. In totaal is er voor 2011 € 151 miljoen beschikbaar voor de EIA. 

Met de EIA kun je als ondernemer gemiddeld zo'n 10% van het investeringsbedrag terugkrijgen. 

Energielijst 2011

De overheid heeft een lijst met investeringen op een rijtje gezet die in aanmerking komen voor de EIA. Voor 2011 staan er een aantal nieuwe technieken op de lijst. Ook zijn er een groot aantal technieken gewijzigd, zodat ze nu wel in aanmerking komen voor EIA. Daar staat tegenover dat andere technieken juist weer zo gangbaar zijn geworden, dat ze niet meer in aanmerking komen voor de aftrek. In deze brochure van AgentschapNL vind je de vernieuwde Energielijst. 

Je kunt ook EIA krijgen voor bedrijfsmiddelen die niet op deze lijst staan, mits ze het best beschikbare alternatief op de markt zijn. 

Scherpere formulering

In 2011 kijkt de overheid strenger naar de investeringen. De energiebesparing moet aantoonbaar het directe gevolg zijn van het gebruik van het bedrijfsmiddel waarin is geïnvesteerd. Verder geldt dat bij de berekening van de energiebesparing de besparing door een gewijzigde product- of grondstofspecificatie niet wordt meegerekend. 

Bron: AgentschapNL

Doe nu de verlichtingsscan en kijk hoe jij kunt besparen op je verlichtingskosten!