62 investeerders financieren espressomachine

Wilco Admiraal gebruikt crowdfunding om plan te bekostigen

06 september 2017

Geld vinden voor je ambitieuze plannen, je kunt het op verschillende manieren proberen. Nieuw en hip is crowdfunding. Voor koffiekoning Wilco Admiraal dé manier om zijn espressomachine te financieren.

Naam: Wilco Admiraal (32)

Bedrijfsnaam: Independent Barista

Bedrijfsvorm: eenmanszaak

Opgericht: september 2009

Werkt: 40 tot 50 uur per week

Eerste bijbaan: achter de kassa bij de Albert Heijn

Barista

Als barista geeft Wilco Admiraal trainingen aan bedrijven: hoe maak je een goede koffie? Ook staat hij op beurzen en evenementen om zijn koffiekunsten te vertonen. Dat doet hij al anderhalf jaar lang op locatie. De espressomachines die hij gebruikt, huurt hij. Eind 2010 is het gaan kriebelen bij Wilco: een éigen espressomachine, dat zou het plaatje compleet maken.

Vijfduizend euro in twee weken

Morgen is het zover: dan kan hij zijn machine ter waarde van duizenden euro’s ophalen. In twee weken tijd had hij het geld bij elkaar. Hoe? Via CrowdFunding. Wilco: “Ik wilde geen grote verplichtingen aangaan bij een bank en ik had weleens gehoord van CrowdFunding. Meteen al sprak het maatschappelijke aspect ervan me aan: Je gaat een relatie aan met mensen die je plan steunen. Zeggen ruim zestig mensen dat ze achter je idee staan en investeren ze geld in je, dan weet je: hé, ik zit op de goede weg.”

Wat  is CrowdFunding?

Volgens kenners wordt CrowdFunding een van dé trends in de financiële wereld. Via een platform op internet presenteert een ondernemer zijn plan en geïnteresseerden kunnen besluiten in het plan te investeren. Dat kan met een bedrag van tien euro, maar ook met een bedrag van honderd(en) euro(‘s). Wilco: “Hoe groter de groep die obligaties koopt, hoe leuker. Dan weet je dat véél mensen achter je staan.”

Kampioenschap koffie zetten

Overigens weet Wilco pas sinds een paar jaar dat zijn hart bij koffie ligt. Tot twee jaar terug werkte hij als gastheer bij restaurant Luce, waar hij in 2004 een intensieve training koffie maken kreeg. Nog maar net kende hij de kneepjes van het koffievak, of hij stond in de finale van het Nederlandse kampioenschap Latte Art. Terugblikkend: “Met trillende handjes en het verkeerde servies stond ik op het podium. Maak dan maar eens vier goede espressi, cappuccini en een eigen creatie. Ik werd allerlaatste, maar de aanmoedigende woorden van de andere baristi maakten dat ik wist: Hier wil ik mee doorgaan.” Dat deed hij in het begin nog naast zijn vaste baan, om in 2009 te besluiten er vol voor te gaan.

Dat hij nu, dik een jaar later, zo snel de investering rond heeft gekregen voor een espressomachine, had hij nooit verwacht. Wilco: “Nadat ik mijn plan had gepresenteerd op het CrowdAboutNow, had ik een twee maandenplanning gemaakt. Eerst een reminder, dan een ludieke actie…” Maar nog vóór de eerste reminder verstuurd kon worden, werd hij al opgebeld: '98 procent van het geld is binnen'.

Terugbetalen

Volkomen vreemden die investeren in je plan, het lijkt ondenkbaar. Toch kent Wilco veertig procent van de investeerders niet persoonlijk. “In de meeste gevallen zijn het particulieren die het leuk vinden een project te ondersteunen.” Lachend: “Of mensen die gewoon hélemaal verzot zijn op een kopje goede espresso.” Wilco betaalt alles tot op de laatste cent terug, plus 15% rente. Wat je als ondernemer daarnaast richting je investeerders doet, is je eigen keuze. Wilco heeft speciaal voor de gelegenheid een nieuwsbrief in het leven geroepen en broedt op de komst van een koffiestrippenkaart. “Kunnen ze bij ieder evenement waar ik aanwezig ben, een lekkere koffie bij me komen halen.”

Belangrijk volgens Wilco is dat CrowdFunding bij je moet passen. “Als netwerken en het gebruik van social media niet bij je past, zal CrowdFunding ook niet helemaal je ding zijn. Om me heen zie ik dat mensen die het dan tóch proberen, weinig reactie krijgen.”

Vertrouwen

Vanaf morgen zullen de obligaties van de 62 investeerders van Wilco terug te vinden zijn in de machine. Voor Wilco is daarmee de fase van startende ondernemer afgesloten. “Dankzij alle steun heb ik nu genoeg vertrouwen in mijn bedrijf om te weten dat hier mijn toekomst ligt.”

Foto: Maarten Noordijk

Tekst: Lenneke Arts

Op zoek naar financiering? Gebruik hiervoor de menigte! Kijk op www.mkbcrowdfunding.nl voor meer informatie. 

Auteur

Lenneke Arts