Keurmerk Veilig Ondernemen werkt

Ondernemers voelen zich veiliger

21 januari 2013

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), waarin ondernemers, gemeenten, politie en brandweer samenwerken om de veiligheid in winkelgebieden en bedrijventerreinen te verbeteren, is een succes.

Vorig jaar verstuurden ruim 10.000 winkeliers een sms-alert om collega's te waarschuwen. Een kwart van de ondernemers en werkgevers voelde zich daardoor veiliger. 

Vals geld? Winkeldief? Verdacht persoon in de winkelstraat? Met een sms-alert kun je als winkelier snel een waarschuwing sturen naar collega-winkeliers. Het overgrote deel van de tienduizend sms-alerts van afgelopen jaar ging over zakkenrollers, maar ook winkeldieven en kinderen die hun ouders kwijt zijn werden onderling gemeld.

Veelvuldig gebruik

De sms-alerts zijn slechts een onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen, maar dankzij het veelvuldig gebruik nam het veiligheidsgevoel van werknemers en ondernemers flink toe. De cijfers op een rijtje:

  • Het veiligheidsgevoel nam met 27 procent toe

  • Bedreigingen met lichamelijk geweld zijn met 52 procent afgenomen

  • Het aantal inbraken is met 43 procent afgenomen

Een ander onderdeel van het KVO, is een online platform waar winkeliers een overzicht krijgen van criminelen met winkelverbod. Winkeliers moeten zich daar wel eerst voor aanmelden en een aantal formulieren ondertekenen, maar daar krijg je een foto met naam en toenaam van de crimineel voor terug.

KVO-B

Niet alleen winkelgebieden kunnen gebruik maken van het KVO-beleid. Ook op bedrijventerreinen wordt criminaliteit aangepakt Speciaal voor deze zogenoemde KVO-B(edrijventerreinen), biedt MKB-Nederland gratis procesbegeleiding. Als je mee wil weten over dit Keurmerk Veilig Ondernemen, kijk dan even op de site van MKB-Nederland.

Bron: Telegraaf en MKB-Nederland