Nederlandse bedrijven groeien minder hard

EIM onderzocht waarom

08 februari 2011 2 minuten

In vergelijking met het buitenland heeft Nederland veel minder snel groeiende bedrijven. En dat terwijl groei erg belangrijk is voor een gezonde economie. Het EIM, Economisch Instituut voor het MKB, onderzocht waarom ondernemers in Nederland klein blijven en vond vijf factoren.

Een bedrijf is een snelle groeier als deze in de afgelopen drie jaar gemiddeld 20 procent of meer per jaar is gegroeid. Dit soort bedrijven zijn belangrijk voor een economie. Ze zorgen voor diversiteit, stimuleren de innovativiteit, creëren werkgelegenheid en zijn een bron van inspiratie voor bestaande 'vastgeroeste' ondernemers. Dat ondernemers in Nederland achterblijven in vergelijking met landen als Japan, Duitsland, de VS en de Scandinavische landen heeft volgens het EIM vijf redenen.

Vijf redenen achterblijven in groei

  1. In Nederland zijn minder studenten in het hoger onderwijs. Dit leidt tot minder ondernemerschap.

  2. De Nederlandse wet geeft werknemers veel bescherming, wat tot een onflexibele arbeidsmarkt leidt. Voor snel groeiende bedrijven is het daarom moeilijk om op korte termijn aan goed personeel te komen.

  3. Nederlandse ondernemers kiezen vaak niet om financiele redenen voor het ondernemerschap, maar omdat ze onafhankelijk willen zijn. Deze ondernemers hoeven niet zo nodig te groeien.

  4. De afgelopen jaren had Nederland een relatief lage macro-economische groei.

  5. Nederland is nou eenmaal een klein land. Dat betekent een kleine afzetmarkt en exporteren is een hobbel die veel ondernemers niet durven te nemen.

Oplossingen en advies voor Nederlandse overheid

Het gevolg is dat Nederland het op een na minste snelle groeiers heeft van van alle zeventien vergeleken landen. Alleen Japan heeft een nog lager aantal snelle groeiers. Om de groei in Nederland te stimuleren heeft het EIM een aantal tips voor de overheid. 

  1. Meer mensen moeten deelnemen aan het hoger onderwijs

  2. Wetgeving versoepelen of verminderen die de rechten van werknemers beschermt

  3. Groeiambitie van ondernemers stimuleren

Port4Growth

Voor die kleine hoeveelheid groeiers is er wel een plek waar ze terecht kunnen voor advies: Port4Growth. Navraag leert dat er volgens hen op dit moment grofweg zo'n 10.000 groeiende bedrijven in Nederland zijn. Sterke groei zit met name in de IT, omdat bedrijven in deze sectoren in niches opereren en zo in kort tijd erg groot kunnen worden. Speciaal voor mkb'ers die in vijf jaar tijd van 2 naar 20 miljoen euro omzet willen groeien, is er het programma Groeiversneller. Dit is een initiatief van het Ministerie van EL & I en wordt uitgevoerd door Port4Growth, PWC, AKD, Philips Innovation Services en De Baak. 

Beluister hier de uitzending van Tros in Bedrijf over groei 

Elke zaterdag is Willem Overbosch, directeur van MKB Servicedesk, vaste gast in het radio 1-programma Tros in Bedrijf. Dit keer ging het over groei. Tegen welke problemen lopen groeiers aan en wat zijn de tips

Tros in Bedrijf - Uitzending 5 februari 2011 | Groei by MKBServicedesk

Wat denk jij?

Wat vinden jullie ondernemers van de uitkomst van het onderzoek van het EIM? Ben je het ermee eens dat Nederlandse ondernemers weinig ambitie hebben om te groeien? En hoe kan dat gestimuleerd worden? Deel je mening onderaan dit artikel!