Thuiswerken voor MKB ondernemers succesvol

Project Digitale mobiliteit in regio Amsterdam een succes

02 maart 2011

Ondernemers die deelgenomen hebben aan het project Digitale Mobiliteit zien kosten dalen en productiviteit en vitaliteit verbeteren. Ruim tweederde (73%) zag op basis van hun ervaringen inderdaad mogelijkheden voor kostenbesparing, onder meer door minder reis- en huisvestingskosten. Bijna een kwart (23%) van alle medewerkers gaf bovendien aan daadwerkelijk productiever te zijn geworden.

MKB-Nederland heeft het voorstel van D66 in de Tweede Kamer om te komen tot een Thuiswerkfonds voor het Midden- en Kleinbedrijf met open armen ontvangen. In Noord-Holland brengt MKB-Nederland het thuiswerken al in de praktijk met het project ‘Digitale Mobiliteit’ welke loopt in de metropoolregio Amsterdam in opdracht van de Taskforce Ontspits en inmiddels na de succesvolle eerste pilot een vervolg heeft gekregen. MKB bedrijven kunnen zich sinds deze maand inschrijven voor dit project waarna zij zes maanden lang kosteloos gebruik kunnen maken van de meest uiteenlopende faciliteiten om slim werken en reizen mogelijk te maken.

In 36 gemeenten in Amsterdam en omstreken kunnen MKB bedrijven gebruik maken van de faciliteiten om kosteloos en laagdrempelig kennis te maken met ‘Het Nieuwe Werken’, ofwel, werken waar en wanneer je wilt. Met de overstap naar deze manier van werken kunnen ondernemers hun mobiliteit en productiviteit verbeteren, kosten besparen en tegelijk een bijdrage leveren aan het milieu en het oplossen van het fileprobleem. De tweede pilot duurt van april 2011 tot oktober 2011 en biedt dit jaar nog meer gratis faciliteiten, geboden door zeven partners: Microsoft, Vodafone, UPC en vier nieuwkomers: Ziggo, Regus, Nederlandse Spoorwegen en Eileen. Ondernemingen met 5 tot 250 medewerkers kunnen zich inschrijven voor Digitale Mobiliteit via www.digitalemobiliteit.nl. Na een verdere selectie worden in totaal 50 ondernemingen geselecteerd om deel te nemen aan dit unieke project. Het project heeft als primaire doel het verminderen van de files en dus een betere mobiliteit maar zal secundair ook leiden tot minder kosten en daarmee een hogere productiviteit binnen MKB bedrijven.

Cruciaal voor metropoolregio Amsterdam

MKB Noord-Holland, initiatiefnemer van Digitale Mobiliteit, acht een vervolg in de vorm van een Thuiswerkfonds cruciaal voor de regio. Zij roepen dan ook vooral MKB-bedrijven met 5 tot 250 medewerkers op deel te nemen aan het lopende project. Fabian Nagtzaam, directeur MKB Noord-Holland: “Vrijwel elke corporate onderneming houdt zich op een of andere manier bezig met ‘Het Nieuwe Werken’. Voor kleinere en middelgrote MKB-bedrijven is dat een ander verhaal en zijn er meer twijfels. Dit project en het voorgestelde Thuiswerkfonds maakt het ook voor deze ondernemingen mogelijk om laagdrempelig en zonder risico’s kennis te maken met ‘Het Nieuwe Werken’. Waarbij bovendien geldt: hoe groter de bedrijven die deelnemen, hoe meer ambassadeurs we creëren en hoe groter de impact op de regionale economie en het oplossen van de fileproblematiek. Zowel voor werkgever als werknemer voordeel dus.” 

 Bron: MKB Noord Holland

Auteur

Willem Overbosch