Betaalautomaten niet chipklaar

Vooral mkb moet betaalautomaten nog vervangen

28 februari 2011 1 minuten

Ongeveer 20.000 tot 25.000 betaalautomaten moeten nog worden aangepast of vervangen voor het 'nieuwe pinnen'. Vooral mkb'ers moeten de betaalautomaten nog aanpassen of vervangen. Vanaf 1 januari 2012 kunnen Nederlanders via de betaalautomaten alleen nog betalen met een bankpas met een chip.

Meer dan negentig procent van de in totaal 244.000 betaalautomaten is al gereed voor het nieuwe pinnen. Volgens Currence, de eigenaar van PIN, is vooral het mkb dat de betaalautomaten nog moet vervangen. 'Verder zijn er ondernemers die nog geen nieuw contract met hun bank hebben afgesloten. Zij hebben daar tot het eind van dit jaar de tijd voor', zegt de woordvoerder van Currence. 

Apparatuur vervangen of bankcontract omzetten

Branchevereniging Detailhandel Nederland beaamt inderdaad dat ondernemers hun zaken nog niet op orde hebben. 'Het gaat vooral om kleine ondernemers. Zij moeten bijvoorbeeld hun bankcontract nog omzetten en hun apparatuur deels of helemaal vervangen.'

Consumenten ook niet bewust van het nieuwe pinnen

Ook bij consumenten is het nieuwe pinnen nog niet helemaal doorgedrongen. 'De handeling is anders. Het komt wel eens voor dat mensen hun pasje daardoor in het apparaat laten zitten. Betaalautomaten geven daarom drie piepjes om de consument daar attent op te maken', vertelt Currence.

Auteur

Patty Sjerps