Op naar de stembus! Op wie stem jij?

Doe snel nog even de test op ondernemersstem.nl

02 maart 2011

De verkiezingsstrijd is inmiddels in volle gang. Heb jij al bepaald op wie je vandaag gaat stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen? Je stem bepaalt niet alleen wie de provincie bestuurt, maar ook hoe de Eerste Kamer wordt samengesteld.

Slechts een kwart van de ondernemers vindt dat de provincie invloed heeft op het ondernemersklimaat en het daarom zin heeft vandaag te gaan stemmen. Dat bleek vorige week uit onderzoek van BusinessCompleet.nl. Wat doet de provincie dan precies voor ondernemers? 

De belangrijkste taken:

  • Ze nemen belissingen over bedrijventerreinen (waar worden ze gebouwd, hoe worden ze ingericht en is de infrastructuur goed?)

  • Ze zorgen voor goed regionaal vervoer (aanleg van extra verbindingswegen, bijvoorbeeld)

  • Ze zorgen ervoor dat er een sterke regionale economie is (waar gewerkt wordt, moeten mensen wonen en andersom)

Eerste Kamer

Een andere belangrijke taak van de provincie is dat zij de leden van de Eerste Kamer kiezen. De Eerste Kamer kan wetsvoorstellen van de Tweede Kamer aannemen of verwerpen. Deze verkiezingen zijn dus van direct belang voor de landspolitiek. Op dit moment heeft het huidige kabinet nog geen meerderheid in de Eerste Kamer. De focus ligt daarom dit keer heel sterk op de landelijke gevolgen van de verkiezingen. 

Meeste ondernemers stemmen VVD

Uit het onderzoek van BusinessCompleet bleek bovendien dat de meeste ondernemers op de VVD zullen stemmen: bijna de helft van de zelfstandigen stemt op de partij van premier Rutte. D66 is met 12,2% de tweede partij. Zo'n 10% 'zweeft' nog. Weet jij ook nog niet op wie je zal stemmen? Doe dan de test op www.ondernemersstem.nl, de verkiezingswijzer van MKB-Nederland en VNO-NCW.  

Auteur

Liesbeth Meenink