Mkb'ers krijgen weer makkelijker krediet

Banken versoepelen voorwaarden financiering

04 juli 2011 1 minuten

Goed financieel nieuws voor het mkb: het percentage toegekende kredieten vertoont een stijgende lijn. Dit blijkt uit onderzoek van het EIM. Al ligt het percentage in december 2010 nog steeds niet op het niveau uit 2008.

In 2008 kon 72% van de mkb'ers nog op toekenning van het aangevraagde krediet rekenen, maar tijdens het dieptepunt van de crisis was dit percentage gedaald tot 33%. In december 2010 is dit percentage weer gestegen tot 48%. De hoogte van de solvabiliteit heeft een sterke invloed op de verkrijgbaarheid van krediet. Hoe hoger de solvabiliteit, hoe meer kans op krediet. Het loont daarom, vooral voor mkb-bedrijven, om meer aandacht te besteden aan het eigen vermogen. 

Aangescherpte voorwaarden

Uit het onderzoek van het EIM blijkt dat de kredietvoorwaarden van de banken tijdens de crisis fors waren aangescherpt en dat in de periode 2008 - 2010 de kosten en provisies van banken opliepen. Zelfs het grootbedrijf had daar last van, al liggen de succespercentages bij het aanvragen van financiering wel veel hoger: in augustus 2009 en april 2010 kreeg maarliefst driekwart de financiering rond. In 2010 worden de voorwaarden gelukkig weer versoepeld. 

Vraaguitval

Dat de voorwaarden van de banken scherper worden, is niet vreemd. In tijden van laagconjunctuur is vaak het geval. Ook neemt de vraag naar krediet vaak af. Dit beamen de banken: in de periode tussen 2008 en 2010 hadden mkb-bedrijven volgens hen een afnemende behoefte aan financiering. Deze uitval was groter dan tijdens de vorige crisis in 2003. 

Bron: EIM

Auteur

Liesbeth Meenink