Hoe objectief zijn jouw zakelijke partners?

Column | Wie past er op jouw vermogensbeheerder?

02 mei 2011

Stel dat 98% van je zakelijke contacten uiterst betrouwbaar, betrokken en zeer deskundig is. Bij zakelijke contacten denk ik bijvoorbeeld aan toeleveranciers, klanten, adviseurs en medewerk(st)ers. Het percentage wordt al aanzienlijk lager wanneer het op objectiviteit aankomt.

Veel van je zakelijke contacten hebben een hoger (eigen) belang dan het jouwe. Vaak valt het direct op, maar af en toe kun je wel wat hulp gebruiken om daar achter te komen.

Een Audi-dealer beveelt toch ook geen BMW aan

Je snapt best dat wanneer je op zoek gaat naar een goede auto, de Audi-dealer je geen BMW adviseert en ook niet andersom. Zo kom ik in onze praktijk zelden een ING accountmanager tegen die een (mogelijk beter) Fortis product adviseert. Bij ABN AMRO Bank hebben ze naar mijn weten al lang geen Rabobank hypotheek meer verkocht. Natuurlijk laat een auto zich makkelijker vergelijken dan een bancair product, maar toch.

Gebrek aan objectiviteit kost geld

Het gebrek aan objectiviteit van je financieel adviseur kan je als ondernemer erg veel geld kosten. In deze column een praktijkvoorbeeld uit vermogensbeheer.

De case: je onderneming gaat dividend uitkeren aan jou als particulier 

Na vele jaren hard en/of slim gewerkt te hebben, neem je een op enig moment een gedurfd besluit. Je onderneming gaat dividend uitkeren aan jou als particulier. Spannend, want het vermogen in de onderneming had je eerst zélf in de hand. Als particulier moet je nu echter op zoek naar een betrouwbaar en objectief adviseur.

Eigen voorkeur van de vermogensbeheerder 

Vermogensbeheerders stellen eerst een risicoprofiel van je op en gaan je vervolgens aandelen, fondsen en structuren adviseren. Natuurlijk moeten zij je de beste producten aanbieden die er in deze wereld te krijgen zijn, passend binnen het overeengekomen profiel.

Ook hier blijkt de “BMW-dealer” (lees: vermogensbeheerder) een eigen voorkeur te hebben. Op eigen fondsen en/of structuren wordt aanzienlijk meer verdiend. Natuurlijk niet door jou, maar door de vermogensbeheerder zélf. Laat dat helder zijn!

Het alternatief 

Objectief advies laat zien wat je vermogensbeheerder adviseert, maar vooral ook wat de alternatieven zijn. De vergelijking van variabelen als risicoweging, rendementen, kostenbelading, fondsmanagers en trackrecord maken het mogelijk om op productniveau een “appel met een appel” te vergelijken. Op detailniveau kunnen zelfs de “goudrenetten” met elkaar vergeleken worden.

Als je vermogensbeheerder op je vermogen past, wie past er dan op de vermogensbeheerder ?

Auteur

Frank Wijn