Zelfstandige ondernemer met personeel verdient het meest

Alleen in zakelijke dienstverlening verdient zzp'er meer

28 maart 2011

Zelfstandigen met personeel hebben gemiddeld het hoogste persoonlijk inkomen van de werkzame beroepsbevolking. Dat blijkt uit onderzoek. Op de tweede plaats staan werknemers met vast dienstverband, gevolgd door de zzp'er. Werknemers met een flexibel dienstverband verdienen het minst.

Werkzame beroepsbevolking

Het onderzoek heeft betrekking op 2008. In dat jaar behoorden 7,5 miljoen personen tot de werkzame beroepsbevolking in Nederland. Ruim driekwart (78 procent) daarvan had een vast dienstverband, ruim 8 procent een flexibel dienstverband. De overige 14 procent bestond uit zelfstandigen (10 procent zzp'er, 4 procent met personeel). 

Inkomen

Zelfstandigen met personeel hebben het grootste persoonlijk inkomen, zzp'ers staan derde in de lijst. Het verschil is vrij groot: van de zzp'ers heeft 5 procent een persoonlijk inkomen van meer dan €100.000, bij zmp'ers is dit ruim 14 procent. Zmp'ers verdienen het meest in de niet-commerciële dienstverlening, bijvoorbeeld medisch specialisten. Zzp'ers verdienen juist het meest in de commerciële dienstverlening. Het aantal zzp'ers in die sector is de laatste jaren dan ook flink toegenomen. 

Zzp'er

Het aantal zzp'ers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ruim 40 procent van de 678.000 zelfstandigen zonder personeel is tussen 2004 en 2008 begonnen. In het eerste jaar van hun ondernemerschap ging hun inkomen er flink op vooruit in vergelijking met de periode waarin ze nog werknemer waren. Dit ging echter wel ten koste van de sociale zekerheid. Waar werknemers tot 35 procent van hun in komen kwijt zijn aan inkomensverzekeringen, besteedt zowel de zmp'er als de zzp'er slechts 11 procent aan zulke verzekeringen. Zo zijn zelfstandigen zonder personeel vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Bron: CBS

Meer lezen? Download hier het volledige onderzoek

Auteur

Liesbeth Meenink