Banken dwingen starters tot Hobson-keuze

Column | Enige keuze lijkt starten zónder financiering

29 maart 2011 2 minuten

Hoe hard startende ondernemers ook financiering nodig hebben, slechts een klein deel krijgt het voor elkaar ook daadwerkelijk geld te krijgen. Veel starters worden daarom gedwongen te beslissen: dan maar een poging doen zonder financiering.

De vorige blogpost stond in het teken van het guurder wordende investeringsklimaat voor startende ondernemers en de constatering dat het voornamelijk falende banken waren die het voor starters moeilijk maken. Naar aanleiding van jullie reacties lijkt het waardevol om eens de statistieken in te duiken en te inventariseren wat voor keuzes voor financiering je hebt als startende ondernemer.  

Hoop opgegeven

Van alle startende ondernemers onderzocht in het kader van De Financieringsmonitor MKB zocht in 2009 slechts een kleine 20% financiering. Bij gevestigde MKB-bedrijven is dit 33%. Hebben de andere MKB-bedrijven dan geen financiering nodig?

Natuurlijk wel, alleen heeft deze groep ondernemers de hoop al opgegeven of het bij voorbaat al niet geprobeerd. Niet zo gek als je bedenkt dat van de starters die zoeken naar financiering, maar 26% het daadwerkelijk lukt deze financiering te krijgen. Ter vergelijking: in het gevestigde MKB ligt dit percentage op 45%. Wederom een bevestiging van de extra uitdagingen waar startende ondernemers mee om moeten gaan. 

Maar belangrijker is waar de financiering vandaan komt. Van de starters die het lukt financiering te verkrijgen, zijn dit achtereenvolgens de bank (56%) en familie en vrienden (44%).

Schrijnende cijfers

In 2009 hebben 104.900 ondernemers een bedrijf gestart. Een snelle rekensom leert ons dat 20.980 ondernemers actief op zoek zijn gegaan naar financiering. Van deze groep slagen maar 5455 ondernemers in hun zoektocht, waarvan 3054 ondernemers in staat bleken te zijn een bank zover te krijgen te voldoen in de kapitaalbehoefte. Kortom, van alle startende ondernemers krijgt slecht 2,9% financiering via een bank. 

Het moge duidelijk zijn dat dit zijn weerslag heeft; van alle ondernemers zegt 57% dat dit minder omzet betekent, 29% geeft aan hierdoor minder winst te maken en 14% kan door de ontbrekende middelen helemaal niet starten. 

Hobson-keuze

Dit  verklaart wellicht waarom maar 20% van de ondernemers überhaupt op zoek gaat naar financiering. Startende ondernemers worden dus eigenlijk gedwongen tot een Hobson-keuze; een keuze die bestaat uit maar één mogelijke optie, in dit geval betekent dat tóch starten zonder financiering en later de deksel op de neus krijgen en wellicht het eerste jaar niet overleven! En ja start-ups zijn nu eenmaal geen (systeem) banken die overeind gehouden dienen te worden voor het grotere goed… 

De statistieken zijn natuurlijk niet erg positief, maar blijven cijfers. Graag kom ik dan ook in contact met ondernemers die het bovenstaande verhaal herkennen en ervaringen willen delen over hun zoektocht naar kapitaal in Nederland.

Auteur

Korstiaan Zandvliet