1,8 miljard potentiële investeerders voor jou

Column | Breng je idee onder de aandacht bij je netwerk

06 september 2017 2 minuten

Waarom zou je internet niet beter gebruiken? Bijvoorbeeld door dáár te zoeken naar kapitaal voor je start-up? Activeer je eigen netwerk om je idee online onder de aandacht te brengen: crowdfunding.

In de laatste 3 blogposts heb ik het ondernemers- en financieringsklimaat voor startende entrepreneurs in Nederland uiteen gezet. Sommige van de gemaakte constateringen waren niet erg positief en hebben misschien het beeld opgeroepen dat het beter is om niet te gaan ondernemen. Eigenlijk ben ik het daar volledig mee oneens; ondernemen is niet alleen noodzakelijk voor economische groei, innovatie en andere positieve effecten. Het is bovenal erg leuk. 

Ondernemen moet anders

Zonder te stellen dat ik de wijsheid in pacht heb, blijf ik erbij dat er een fundamentele innovatie moet gaan plaatsvinden in de manier waarop wij ondernemen en hoe wij deze activiteiten financieren. We leven in een wereld die steeds kleiner aan het worden is, dit komt voornamelijk door de enorme groei in het gebruik van het internet.  Steeds vaker verdwijnen volledige waardeketens naar het internet, denk bijvoorbeeld aan het succes van bol.com en marktplaats.com. 

Financiering via internet

Waarom zouden we dan, gegeven dat de reële economie niet meer in staat is om afdoende mogelijkheden te bieden voor startende ondernemers, het internet niet gebruiken om te voldoen in de  vraag naar kapitaal voor start-ups? Stel je eens voor dat het mogelijk is om voor een minimaal bedrag een start-up te financieren via het internet. Je gaat online, je zoekt een bepaalde propositie die aansluit bij jouw expertise of een propositie waar je daadwerkelijk in gelooft. Vervolgens activeer je het eigen netwerk om de start-up in kwestie verder onder de aandacht te brengen. Volgens de “Six degrees of separation” theorie moet het mogelijk zijn om binnen 6 stappen ieder persoon in de wereld te bereiken; hoe bedoel je organische marketing? 

Hoger slagingspercentage

Dit betekent dat door het op de juiste manier onder de aandacht brengen van een bedrijfsidee op het internet, er in theorie 1,802,330,457 potentiële investeerders te bereiken zijn. Dat klinkt een stuk beter dan de 56 banken in Nederland waar het slagingspercentage voor financiering op 2.9% ligt, niet? 

Crowdfunding als manier van ondernemen

Deze manier van financieren noemt men in de literatuur Crowdfunding en gecombineerd met Crowdsourcing (het vragen van advies aan individuen via het internet) kan dit best wel eens de oplossing zijn voor de startende ondernemer van nu. Niet alleen kunnen deze investeerders geld aanbrengen maar ook advies, netwerk, orders, marktonderzoek aanleveren. Als je erover nadenkt zijn de mogelijkheden eindeloos. Kortom Crowdfunding en -sourcing hoeven niet alleen gezien te worden als een nieuwe manier van financiering maar als een hele nieuwe manier van ondernemen, dichtbij klanten en leveranciers en gebruik makend van de nieuwste technieken kunnen we mijn inziens veel van de bekende valkuilen voor ondernemers verbannen naar het verleden, wie doet mee?

Auteur

Korstiaan Zandvliet