Verliefde ondernemers willen geen contracten!

Column | Stel toch een aandeelhoudersovereenkomst op

02 augustus 2011

Als een jong volwassene verliefd wordt loopt hij/zij met het hoofd in de wolken. Wanneer jij dan gaat vertellen dat een samenlevingscontract veel financiële en emotionele ellende kan voorkomen, word je uiteraard weggewuifd en zelfs uitgelachen: “Kom op zeg, wij worden samen 110 jaar!”

Als een ondernemer nú een goed en enthousiast idee heeft en hij/zij vindt een mede-aandeelhouder om dit zakelijk op te zetten en uit te bouwen, dan lopen zij met het hoofd in de wolken. Wanneer je dan gaat vertellen dat aandeelhoudersovereenkomsten en (familie)statuten veel financiële en emotionele ellende kan voorkomen, is het resultaat hetzelfde!

"Gewoon uit elkaar"

Je stort samen een bedrag op de bank, begint een gezamenlijke BV, maakt een plan en gaat aan de slag. En als het dan niet goed gaat over twaalf maanden, dan “kunnen we toch gewoon uit elkaar”. Toch? 

Maar, wat is de definitie van goed? Een omzet van € 3 miljoen, de verkoop van 250.000 producten, het behalen van 60 nieuwe klanten, een nettowinst van € 50.000 of het verkopen in 10 landen? En wat is uit elkaar gaan? Koopt de een de ander uit of andersom en tegen welk bedrag? Je kunt bijvoorbeeld overeenkomen dat het bedrag dat je de ander biedt om hem/haar uit te kopen, gelijk is aan het bedrag op basis waarvan de ander jou ook mag uitkopen. Zo weet je dat de geboden prijs altijd reëel is. Vergeet dan daarna ook niet om de gemaakte kosten en maandelijkse salarissen/inkomsten met elkaar te verrekenen. Immers gelijke monniken, gelijke kappen.

Sla geen financiële flater

Kortom, wil je geen financiële flater slaan na de “wittebroodsweken” en wil je volgend jaar ook nog (zakelijk) bevriend zijn, dan is het wijs om toch nú een overeenkomst op te (laten) stellen. Het is wel belangrijk om over de praktische invulling daarvan eerst samen te overleggen. Standaard notarisakten en -statuten voorzien niet in bovengenoemde definities van “goed”, dus gezond verstand gaat boven alles.

Je moet jezelf, als verliefde ondernemer, dwingen om het vast te wíllen leggen. Zo is een langdurende relatie beter gewaarborgd en kun je bij het 25-jarig bestaan van de nieuwe BV een gouden horloge kopen…. voor de ander.

Auteur

Frank Wijn