Het geheim van succes

Column l Besteed middelmatige talenten uit

27 oktober 2017

Als ondernemer wil je succes. Voor ieder mens is succes iets anders. Succes is voor de een rijkdom voor de ander je bezighouden met nuttige zaken.

Whitepaper 'Benut je online kansen: communicatie'

Vaak is het natuurlijk een mix van verschillende onvergelijkbare zaken. Succes is ‘en’. Én leuke dingen doen én veel tijd hebben én veel geld verdienen én je bedrijf laten groeien én bewondering van de buren en vrienden. Succes op het ene vlak betekent al te vaak armoede op het andere. We hebben veel geld maar geen tijd, we hebben leuke klanten maar een vervelende partner. Echt succes vraagt succes op heel veel vlakken.

Hoe optimaliseer je succes?

Mensen die succesvol zijn hebben drie zaken mee gehad:

1. Ze zijn in staat gebleken hun talenten optimaal te benutten.

2. Zij hebben gebruik gemaakt optimale omstandigheden.

3. Ze hebben geluk gehad.

Middelmatige talenten uitbesteden

Talenten kan je alleen inzetten als je weet welke je hebt. Succes begint met het kennen van je allergrootste talenten en ervoor te zorgen dat je alleen die in je werk inzet. Te veel ondernemers doen een te groot deel van hun werk met hun middelmatige talenten. Middelmatige talenten moet je noch ontwikkelen noch gebruiken. Je moet middelmatige talenten uitbesteden aan anderen. Niet zelf gaan boekhouden als je dat niet ligt, geen acquisitie plegen als je daar niet sterk in bent. Te veel gebruik maken van je middelmatige talenten creëert middelmatigheid, geen succes. Succes creëren is rigoureus kiezen welke talenten je van jezelf inzet en van welke talenten je bij anderen gebruik maakt.

Organiseer optimale omstandigheden

Optimale omstandigheden zijn er niet, optimale omstandigheden vind je. Middelmatige ondernemers klagen over hun omstandigheden, de markt werkt niet mee, de klanten begrijpen mij niet, het personeel is dom. Briljante ondernemers speuren voortdurend naar optimale omstandigheden en organiseren die om hen heen. Ze klagen niet over dat wat zij niet kunnen beïnvloeden. Klagen is de meest zuivere vorm van verloren energie.

Geluk is willekeur

Dat alles kan je goed doen, maar geluk is geluk. Geluk dwing je niet af, want dan is het geen geluk. Doe je punt 1 en punt 2 goed, dan lijkt het alsof je geluk afdwingt, maar dat is niet zo. Geluk is willekeur, iedere ondernemer krijgt er mee te maken en zal ermee moeten leven. Ook daar helpt klagen niet. Voorspoed en tegenspoed lijkt onevenredig verdeeld, althans zo ervaren sommige mensen het. Je beroepen op tegenspoed maakt je geen betere of succesvolle ondernemer, zoeken naar een oplossing wel.

Jeroen Busscher is spreker en auteur van verschillende managementboeken waaronder Turbomanagement, minder doen, meer bereiken.

Auteur

Jeroen Busscher