'Haal het mooiste uit jezelf en je mensen'

Sprekers inspireren ondernemers op Week van de Ondernemer

23 mei 2013

'Focus op je sterke punten, niet op je zwakke punten.' Deze oneliner van hockeycoach Marc Lammers zet de toon tijdens de plenaire openingssessie van de Week van de Ondernemer. De sprekers inspireren.

Al bij de plenaire openingssessie proberen de sprekers inspiratie mee te geven aan de bezoekers van de Week van de Ondernemer. Gastheer Jort Kelder lokt de sprekers uit tot pakkende quotes en sidekick René Boender vult hem aan. Doel van de Week van de Ondernemer wordt al tijdens deze sessie duidelijk: zorgen voor inspiratie bij ondernemers.

Geheim? Persoonlijk contact

Een van de sprekers die zorgt voor deze inspiratie is rasondernemer  Cor van Zadelhoff, oprichter van Zadelhoff Makelaars, later DTZ Zadelhoff. Hij vertelt over zijn manieren om te netwerken. Online ondernemen is aan hem (nog) niet besteed: 'T.... tw.... twi.., eh... het computertijdperk? Nee, ik ben van de persoonlijke contacten'. Van Zadelhoff wist zichzelf in de auto van de toenmalige minister te kletsen en is via die weg strategisch adviseur van onder andere Schiphol geworden. Maar of iedereen zoveel lef heeft als Van Zadelhoff? Daar weet Erwin van Lambaard, van Stage Entertainment (Joop van den Ende Theaterproducties) wel wat op: 'Je kunt ook leren durven. Wees oprecht commercieel, in plaats van fake. Dan geloven mensen je.'

Focus op wat je wel kunt

Focussen op wat je het beste kunt is de belangrijkste boodschap van hockeycoach Marc Lammers. Dat leerde hij al als kleine jongen te doen: 'Ik heb dyslexie. 'Taal, rekenen. Ik kon vroeger helemaal niks, alleen maar sporten. Training geven.' En dat ging hij doen, veertig uur in de week. Hij schopte het tot bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam. Lammers: 'Doe alleen waar je goed in bent. Geloof in wat je wél kan. Niet bestaat niet. Iedereen heeft een talent. Focus op kwaliteit! En dit kun je ook bij je werknemers toepassen.' In Lammers' geval zijn hockeydames: 'Na een aantal jaren besefte ik dat ik niet moet focussen op waar de vrouwen minder goed in waren, ik moest hun kwaliteiten verbeteren. Doe dat ook in het bedrijfsleven.

Inspiratie bij toeschouwers

De ervaringen en tips van de sprekers komen aan bij de toeschouwers. Werknemer Roel Beerens van een installatiebedrijf: 'Ik kan me vooral vinden in de woorden van Marc Lammers. Focussen op je sterke punten, dat ga ik voortaan ook doen.' Voor Rens van der Westen van industriële spuiterij Noud Luykx b.v. waren de woorden minder nieuw: 'Ik had Marc Lammers al eerder horen spreken, maar het blijft een mooi product. Hier op de Week van de Ondernemer wordt een positief signaal afgegeven. Ondernemers mogen best wat positiever worden, deze sessie moet een wekker zijn die afgaat.'

Andere tips van sprekers:

  • Erwin Lambaard: 'Wees verslaafd aan succes.'

  • Marc Lammers: 'Waar een crisis is, is een kans. Wees innovatief.'

  • Cor van Zadelhoff: 'Probeer vijf jaar voordat je opstapt al te weten wie je opvolger is.'

  • René Boender: 'Denk vrouwelijker'

Auteur

Lenneke Arts