MKB Servicedesk en Symbid lanceren MKBCrowdfunding.nl

Een nieuw alternatief voor start- of groeikapitaal

10 augustus 2012 2 minuten

MKB Servicedesk lanceert vandaag, in samenwerking met Symbid, op De Week van de Ondernemer een nieuw alternatief voor mkb’ers om start- of groeikapitaal op te halen: MKBCrowdfunding.nl.

MKB Servicedesk heeft in samenwerking met Symbid een MKB Crowdfunding-portaal gerealiseerd waar mkb-bedrijven met een kapitaalbehoefte zich kunnen presenteren aan mogelijke investeerders. Hiermee biedt het platform een waardevol alternatief voor financiering door de bank. Uit cijfers van het CBS bleek gisteren dat ruim de helft van de mkb’ers in 2010 meer moeite had  om een banklening te krijgen dan in 2007. Banken weigerden vooral door een tekort aan eigen vermogen of onvoldoende onderpand.

Hoe werkt het?

Ondernemers kunnen MKBCrowdfunding.nl gebruiken als een laagdrempelige manier om financiering online op te halen onder bekenden en alle bezoekers van het portaal. De investeerders verenigen zich in een coöperatie, vervolgens verkrijgt de coöperatie een aandeel in de betreffende onderneming. Zodoende wordt er geïnvesteerd in het eigen vermogen van de onderneming. De volledige transactie tussen investeerder en ondernemer vindt plaats op het portaal MKB Crowdfunding.

Een nieuwe vorm van ondernemen én investeren

Een ondernemer met financieringsbehoefte bouwt met behulp van MKBCrowdfunding.nl een netwerk van aandeelhouders op. Met de aandeelhouders kan de ondernemer online communiceren via het portaal MKBCrowdfunding.nl. Aandeelhouders kunnen op die manier eenvoudig de ondernemer helpen met de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door feedback te geven op strategische keuzes.

MKB-Nederland en MKBCrowdfunding.nl

MKB-Nederland ondersteunt MKBCrowdfunding.nl Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland: "Het is goed dat dit soort nieuwe initiatieven ontstaat, waardoor mkb-ondernemers meer en andere mogelijkheden krijgen om financiering te verkrijgen.”

Arko van Brakel, internet-ondernemer: “MKBCrowdfunding.nl is om drie redenen een fantastisch initiatief. Allereerst maakt crowdfunding gebruik van de allerbelangrijkste succesfactor van Internet, namelijk de collectieve intelligentie. Veel kleine investeerders zijn heel goed in staat om kwaliteit te selecteren, waardoor alleen de beste ondernemers succesvol zullen zijn met het binnenhalen van “crowded funds”. Ten tweede is het een nieuwe financieringsbron voor ondernemers, die voor en door ondernemers en ondernemende mensen tot stand is gekomen. Ten derde maakt crowdfunding ondernemers minder afhankelijk van banken, die duidelijk nog steeds genoeg hebben aan hun eigen problemen.”

Willem Overbosch, directeur MKB Servicedesk: “Het platform MKB Crowdfunding maakt gebruik van de technologie en de innovatieve financieel-juridische constructie van Symbid. Mogelijke investeerders kunnen hierdoor direct investeren in startende of bestaande bedrijven.”

Korstiaan Zandvliet, directeur van Symbid, is verheugd met de samenwerking en lancering: “Met deze samenwerking en het platform is het mogelijk de financierbaarheid van mkb-bedrijven aanzienlijk te verbeteren. Het feit dat deze financiële innovatie uniek is in de wereld en in Nederland is ontwikkeld, geeft extra glans aan de lancering.”

Auteur

Patty Sjerps