ZZP'er richt zich op... ZZP'er!

Vooral vrouwen hebben ZZP'ers als doelgroep

23 mei 2011 2 minuten

37% van de zelfstandige ondernemers richt zich op collega-ZZP'ers. Vooral vrouwen zijn verantwoordelijk voor dit hoge percentage. 60% van de vrouwelijke ZZP'ers richten zich op ZZP'ers, bij mannen is dit 15%.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Netwerk Nederland, dat begin april gehouden is onder 1023 ZZP'ers. 

Mannen

Van de mannelijke ZZP'ers richt 15% zich uitsluitend op collega-ZZP'ers, 41% richt zich op het mkb en 22% richt zich op zowel ZZP'ers als mkb'ers. 

Vrouwen

Bij vrouwen is die verdeling helemaal anders. 60% van hen richt zich volledig op ZZP'ers, 11% richt zich volledig op mkb'ers en 20% richt zich op zowel mkb'ers als eenmanszaken. 

Branches

Gekeken per branche is er ook nog een verschil. Vooral in de administratie en boekhouding wordt de ZZP als hoofddoelgroep gezien. Ook ZZP'ers die trainingen geven op het gebied van social media en persoonlijke coaching richten zich op zelfstandige ondernemers. Dit laatste geldt alleen voor vrouwen: 31% van de vrouwen is coach voor een andere zelfstandige ondernemer en 3% van de mannen is coach voor een andere zelfstandige ondernemer. 

Tijd vleugels uit te slaan

Volgens Jerry Helmers- voorzitter van ZZP Netwerk Nederland - is het niet heel verrassend dat ZZP'ers zich vooral op andere zelfstandige ondernemers richten. 'Zij zijn steeds bewuster aan het netwerken en zoeken elkaar op in de verschillende landelijke en regionale ZZP-clubs. Dat doen ze niet voor niets; zeker niet als nu blijkt dat 37% van het totaal aantal ZZP'ers hoopt zijn geld te verdienen door diensten aan te bieden aan andere ZZP'ers.' Helmers hoopt wel dat meer ZZP'ers zullen ontdekken dat er ook volop kansen liggen bij het mkb. 'Het mkb zit te springen om professionele deskundigheid op allerlei gebieden, in sommige branches is al schaarste aan het ontstaan.' ZZP'ers moeten zich volgens hem afvragen of ze niet eens hun vleugels uit moeten slaan.

Bron: ZZP Netwerk Nederland

Auteur

Lenneke Arts