Goede vooruitzichten voor het mkb

Groei aantal zelfstandigen

05 mei 2011

Tussen 2011 en 2015 wordt de (bruto) toegevoegde waarde van het mkb groter, komt er een einde aan de daling van de werkgelegenheid en groeit het aantal zelfstandigen.

Dat blijkt uit de middellangetermijn prognose voor het mkb van onderzoeksbureau EIM. In de komende vier jaar neemt de toegevoegde waarde van het mkb jaarlijks gemiddeld met 1,75% toe. De groei van de werkgelegenheid is minder groot, die wordt 0,5% Toch komt hiermee wel een einde aan de daling van de werkgelegenheid in het mkb die zich de afgelopen jaren heeft voltrokken.

Omslag

De omslag van afname naar groei van de toegevoegde waarde zette vorig jaar al in. Echter, de groei van het mkb ging toen minder snel dan de groei van het grootbedrijf. In de periode 2011-2015 komt de groei van het mkb in een hogere versnelling, zodat deze vergelijkbaar is met de groei van het grootbedrijf.

Werkgelegenheid stijgt

De werkgelegenheid in het mkb neemt in het bijzonder toe in de zakelijke diensten, gevolgd door de groothandel. Daarentegen neemt de werkgelegenheid in het mkb nog af in de communicatiesector, de financiële diensten en de industrie. In de meeste overige sectoren groeit de werkgelegenheid licht, aldus het onderzoeksbureau.

Zelfstandigen

Het aantal zelfstandigen neemt van 2011 tot 2015 jaarlijks gemiddeld met 0,75% toe. Met name in de zakelijke diensten, de communicatiesector, de overige diensten en de bouwsector zal sprake zijn van een toename. In de financiële diensten, de autosector en de detailhandel neemt het aantal zelfstandigen af.

Bron: Het Financieele Dagblad

Auteur

Lenneke Arts