Mkb'er investeert minder in 2011

Ondanks lichte groei in omzet

28 juli 2011 2 minuten

Ondernemers verwachten in 2011 minder te gaan investeren in hun bedrijf dan in 2010. Ondanks een lichte groei in de omzet. Dit blijkt uit het jaarlijkse BusinessLocus-TrendMeter-onderzoek van Motivaction onder 1500 mkb’ers.

Marketing en ICT

Motivaction onderscheidt in het onderzoek zes typen ondernemers:

  • Ontplooiers: ‘Ik ben iemand die graag nieuwe dingen probeert’

  • Pragmatici: ‘Het gaat gewoon zoals het gaat’

  • Experts: ‘Vertrouwen is goed controleren is beter’

  • Hoeders: ‘Ik ga door zolang het moet’

  • Jagers: ‘Als ik een gat in de markt zie, stap ik erin’

  • Einzelgängers: ‘Ik wil niet geleefd worden’

Van de zes typen zeggen slechts twee (Jagers en Ontplooiers) meer te gaan investeren dan afgelopen jaar. Ze verwachten vooral meer te gaan investeren in marketing en ICT. Daarnaast zijn ze van plan meer geld uit te trekken voor R&D, mobiliteit en huisvesting.

Gevoelstemperatuur in het mkb nog altijd laag

Ondernemers zijn wel optimistisch over het aantrekken van de orderpositie en – in lijn daarmee – de ontwikkeling van de winst. Toch toont het onderzoek aan dat de ‘economische gevoelstemperatuur’ in het mkb nog erg ‘fris’ is. Pieter Paul Verheggen, directeur Motivaction: ‘De economie lijkt wel weer aan te trekken, maar voor mkb’ers is dit nog niet overtuigend genoeg. Slechts circa eenderde van de ondernemers heeft voldoende vertrouwen om actief te gaan investeren. De meer voorzichtige ondernemerstypen zoals hoeders, pragmatici en experts, kijken de kat uit de boom. Dit kan komen omdat ze niet weten waarin ze moeten investeren, maar het kan evengoed dat men kopschuw is gemaakt door de financiële instellingen die strengere eisen zijn gaan stellen aan kredietverstrekking. Duidelijk is wel dat de motor achter de Nederlandse economie nog niet op volle toeren staat te draaien’.

Afwachtend

Ook nemen veel ondernemers een afwachtende houding aan. Verheggen: ‘2010 is voor de meeste ondernemers een moeilijk en vaak teleurstellend jaar geweest en we denken dat ze nu eerst afwachten voordat ze geld uitgeven aan zaken die niet direct renderen’

Auteur

Patty Sjerps