Starter kiest niet voor bedrijfsovername

Onwetendheid en financiering belangrijkste reden

14 november 2014

Twaalf procent van de Nederlanders speelt met de gedachte om voor zich zelf te beginnen. Slechts een kwart hiervan kiest voor bedrijfsovername. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

De belangrijkste belemmeringen die ondernemers ervaren bij bedrijfsovername zijn het verkrijgen van financiering en onwetendheid over hoe te handelen. Uit het onderzoek van De Hond blijkt ook dat (potentiële) bedrijfsovernemers net iets vaker man dan vrouw zijn en net iets vaker ouder dan 50 jaar. Zij starten bij voorkeur in de detailhandel (met name vrouwen) en adviesdiensten (met name mannen). De regio Zuid Holland is favoriet als vestigingsplaats.

Babyboomers zetten bedrijf te koop

Steeds meer bedrijven van babyboomers zullen de komende jaren ter overname worden aangeboden. Uit eerder onderzoek bleek al dat bedrijfsovernemers succesvoller zijn dan starters voor wat betreft overlevingskans en groeipotentieel. Na vijf jaar is 96 procent van de overnemers nog actief, tegenover 50 procent van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren. In 2010 registreerde de Kamer van Koophandel 123.000 starters. Dit zijn allemaal potentiële kandidaten voor bedrijfsovernames.

Auteur

Patty Sjerps