'Zzp'er draagt te weinig bij aan innovatie'

Hebben kleine zelfstandigen wel de ambitie om te groeien?

11 oktober 2011 1 minuten

Het aantal ondernemers in Nederland groeit hard. Vorig jaar kwamen er 125.000 bij, waarvan het grootste deel (88%) als zzp’er. Vrijheid en flexibiliteit zijn belangrijke motieven om voor jezelf te beginnen. Zijn zzp’ers dan wel ambitieus genoeg om door te groeien?

Veel zzp’ers starten omdat ze meer persoonlijke vrijheid willen en een betere balans tussen werk en privé. Sommigen starten ook omdat ze geen vaste baan kunnen vinden of werken deeltijd en zijn daarnaast ook parttime ondernemer. Begrijpelijke uitgangspunten, maar is dit wel zo bevorderlijk voor de groei en innovatie in Nederland?

Motivatie

Hoogleraar Mirjam van Praag, wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Center for Entrepreneurship, denkt van niet. In het FD zegt zij vandaag dat de opmars van de zzp’er slechts voor een deel te danken is aan de drang naar ondernemerschap. Volgens haar is het feit dat de Nederlandse arbeidsmarkt flexibeler is geworden ook van sterke invloed geweest.

Groei stimuleren 

Uit de cijfers van de KvK blijkt dat van alle startende zzp’ers na vijf jaar nog maar de helft actief is als zelfstandige. Volgens Van Praag moeten er zaken veranderen om ervoor te zorgen dat zzp’ers doorgroeien tot ‘echte’ bedrijven. Ten eerste moeten meer ambitieuze mensen de stap naar het ondernemerschap maken en niet in loondienst gaan werken bij grote bedrijven als Shell of Unilever. Daarnaast vindt ze dat de belastingfaciliteiten teveel op kleine ondernemers zijn gericht. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek die daalt als de winst oploopt. Dit werkt als een magneet op klein ondernemerschap, volgens Van Praag. 

Bron: ‘Zzp’ers dragen te weinig bij aan doelstellingen groei en innovatie’, uit: Financieel Dagblad 23 mei 2011

Auteur

Liesbeth Meenink