'Gewijzigde AWZ brengt lastenverzwaring'

Vanaf 2013 mogelijk lastenverzwaring van 310 miljoen voor ondernemers

26 mei 2011

Een lastenverzwaring van 310 miljoen euro per jaar voor werkgevers. Dat is waar MKB-Nederland en VNO-NCW voor vrezen als de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gewijzigd wordt.

Deze reactie van MKB-Nederland en VNO-NCW volgt op het plan van minister Edith Schippers van Volksgezondheid om een deel van de AWBZ over te tillen naar de Zorgverzekeringswet. Het gaat om de kortdurende revalidatie van geriatrische patiënten (oudere patiënten met een veelvoud aan problemen op lichamelijk, geestelijk en/of social gebied, bron: Catharina Ziekenhuis Eindhoven).

Lastenverzwaring van 300 miljoen of meer

Op dit moment worden de kosten van deze kortdurende revalidaties - zeker 600 miljoen euro per jaar - door burgers gedragen. Echter, als dit deel van de AWBZ bij de zorgverzekeringswet wordt ondergebracht, zullen werkgevers voor de helft voor de kosten op moeten draaien. Dat komt neer op minimaal 300 miljoen, maar als de verwachting van VNO-NCW uitkomt, wordt het nog meer. Dit vanwege de vergrijzing, waardoor er meer geriatrische patiënten kunnen ontstaan.

Ten koste van economische groei

Om een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven te voorkomen, dringen MKB-Nederland en VNO-NCW bij de Tweede Kamer aan om niet akkoord te gaan met het plan van minister Schippers. Waarschuwend in een brief naar de Kamer: 'Dit is een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven bovenop de toch al oplopende werkgeverslasten in de Zorgverzekeringswet.' De werkgeversorganisaties vrezen dat het ten koste zal gaan van de economische groei en banen zal kosten.

Bron:

Het Financieele Dagblad

MKB-Nederland

Auteur

Lenneke Arts