Suzan Eikelenstam - Internetgodinnen

In tien stappen je eigen webshop

27 mei 2011 2 minuten

Voor iedereen die 'wel een idee heeft' voor een eigen webshop maar niet weet waar zij moet beginnen, is er het boek Internetgodinnen. De nadruk ligt op de vrouwelijke starter.

Het boek is al een tijdje uit (december 2010) en kreeg veel lovende recensies. Inmiddels is het boek een bestseller, en terecht. In tien logische stappen neemt Eikelenstam de lezeres mee in de wereld van de webshop. Van het allerprilste idee tot het doen van de administratie: alles wat bij het opzetten van een webshop komt kijken wordt uitvoerig behandeld. De hoofstukken zijn vlot en helder geschreven en geven de lezer meteen inspiratie.

Verhalen uit de business 

Alleen de tien stappen behandelen, is natuurlijk ook een beetje droog. Daarom heeft Eikelenstam het boek opgeleukt met interviews met bekende Nederlandse e-commerce vrouwen. Ze vroeg hen naar hun succes en hun tips voor vrouwen die willen beginnen met hun eigen webwinkel. Ze geven tips als "zorg voor een ruim assortiment", "verkoop originele producten" en "zorg dat je klant winkelplezier beleeft". 

De stappen naar een eigen webshop

Het boek focust zich voornamelijk op vrouwen, omdat in de thuiswinkelbranche 42 procent van de ondernemers van het vrouwelijke geslacht is. Het voorbeeld dat in het boek voornamelijk wordt gebruikt is die van de online modewinkel. Daar zijn er al erg veel van, dus des te moeilijker om daar een origineel bedrijfsplan bij te verzinnen. De tien stappen moeten daarbij helpen:

1. Je huiswerk maken (verdiep je in de markt)

2. Jouw gat in de e-markt vinden (een origineel idee bedenken)

3. Plan de campagne (bedrijfsplan schrijven)

4. Met je hoge hakken in de modder: aan de slag (je webwinkelomgeving (laten) bouwen)

5. De tamtam: geeft ruchtbaarheid aan de zaak (marketing)

6. Let's talk shop (wees een goede verkoper)

7. Sales is geld verdienen, service is blijven bestaan (retourbeleid)

8. Netwerken en imago opbouwen 

9. Saai maar nodig: de administratie

10. Doe je voordeel! (met de acties op www.internetgodinnen.nl)  

Aanrader

Het boek is een aanrader voor iedereen die 'wel een idee heeft' voor een eigen webshop, maar niet weet waar zij moet beginnen. 

Auteur

Liesbeth Meenink