De prestatiegeneratie komt eraan

Column | Vrijbaan voor minderjarige ondernemers

22 augustus 2012 2 minuten

Bij de KvK staan 510 ondernemers onder de 18 ingeschreven. Dat lijkt mij ontzettend weinig! Laten we ruim baan maken voor de inspirerende, vernieuwende ideeën van deze jonge generatie.

Volgens de wet zijn ondernemers onder de 18 handelsonbekwaam. Dat wil zeggen dat ze niet zonder toestemming van ouders of voogd rechtshandelingen mogen verrichten zoals het opstellen van offertes en het ondertekenen van contracten. Jonge ondernemers kunnen vanaf hun 16e via de rechter een handlichting krijgen met toestemming van hun ouders om dit te ondervangen

Ben Woldring

Het bekendste voorbeeld van een jonge ondernemer is voor mij Ben Woldring. Hij begon in 1998 op 12-jarige leeftijd met vergelijkingssites voor telefonie. Dat was landelijk nieuws. Sindsdien zijn er natuurlijk velen hem gevolgd en is het starten van een bedrijf veel eenvoudiger geworden.

Vooral jongens starten op jonge leeftijd een bedrijf, blijkt uit cijfers van de KvK. Ze zien met name kansen op het internet, denk aan webshops, bezorgdiensten en websitebouwers.

Internetgeneratie

Deze generatie is opgegroeid met internet en sociale media. Daar waar grote groepen dertigers, veertigers en vijftigers nog leren om zich een weg te vinden in deze relatief nieuwe wereld, is het voor hen de gewoonste zaak van de wereld om 100% van de tijd online te zijn. Vooral jongeren tussen de 13 en 16 zijn veelgebruikers van het internet, zo blijkt uit onderzoek.

Juist omdat ze altijd met elkaar in verbinding staan, via Hyves, Facebook en MSN is het natuurlijk mogelijk om heel snel te schakelen en een idee online te brengen en te delen met een grote schare fans / volgers. Een idee de wereld in slingeren, kijken of het aanslaat en zo ja, dan doorpakken. Natuurlijk moet je dit wel kunnen combineren met school. Hoe jongeren dit doen, daar is nog weinig over bekend.

Rol van de ouders

Naast de verantwoordelijkheid van deze jonge ondernemers zelf, is er natuurlijk nog de rol van de ouders. Hoe gaan zij om met deze prestatiegeneratie? Moeten ze de risico’s nu wel of niet toestaan? Ik zou je als ouder vooral even richten op het stimuleren van het ondernemerschap, maar wel rekening houden met de kinderbijslag. Gaat je kind meer dan € 800,- netto per kwartaal verdienen dan komt de kinderbijslag te vervallen. Let daar dus goed op.

Er is ook nog de Stichting Mijn kind online. Deze site is vooral georiënteerd op de veiligheid van jongeren op internet. Voor jonge ondernemers zelf is er sindskort de website www.kvk18.nl. Opgezet door twee jonge ondernemers die informatie op het web misten. Het is een eerste stap in die richting, maar ik ga mij er persoonlijk hard voor maken om vanuit MKB Servicedesk meer te doen voor deze groep inspirerende jonge ondernemers. Laat de ‘prestatiegeneratie’ maar komen! Ondernemend Nederland kan ze gebruiken en we moeten ze vrijbaan geven.

Luister ook naar de radiouitzending van Tros in Bedrijf van zaterdag 4 juni 2011, waarin Willem jong ondernemerschap bespreekt. 

Auteur

Willem Overbosch