Ondernemen is voor helden

Column l Starten

22 augustus 2012

Regelmatig krijg ik het verzoek van startende ondernemers of ik eens met ze wil 'sparren'. Ikzelf ben mijn hele leven al ondernemer. Mijn enige loonstroken kreeg ik als vakkenvuller tijdens mijn studietijd bij de lokale AH.

Twee in totaal, toen hield ik het voor gezien. Niet alleen vond ik het bedrag niet in verhouding staan tot de ellende van vroeg in de ochtend waspoeder stapelen, ook mijn afdelingschef vond ik een oliedomme machtswellusteling. Hij was niet bereid me ook maar iets uit te leggen, maar daarentegen altijd bereid me uit te foeteren als ik in zijn ogen iets niet goed of te langzaam deed. Ik concludeerde dat ik ongeschikt was als loonslaaf. Gelukkig heb ik dit mijn hele leven goed onthouden.

100.000 starters

Jaarlijks komen er in Nederland rond de honderdduizend ondernemers bij. De cijfers vermelden niet hoeveel er na een tijdje weer de boeien van het vaste werkverband aannemen. Het zijn er ongetwijfeld velen. Zo'n starter die bij me komt om te sparren meldt zich altijd vol vertrouwen, goede zin en een sterk plan. Eigenlijk willen ze natuurlijk klanten of opdrachten van me, maar ze noemen het 'advies'. Dat advies geef ik graag, met licht sardonisch genoegen zelfs. Aan die klanten en opdrachten beleef ik zelf doorgaans veel genoegen, dus die houd ik even voor mezelf.

Waar gaat ondernemersschap over?

Het eerste dat ik ze meld is dat ondernemerschap helaas niet gaat over ondernemersplannen, marketing, een mooi logo of flitsende website. Het eerste dat je je namelijk moet afvragen op het moment dat je besluit te gaan ondernemen is of je tegen de eenzaamheid en de angst kunt.

Angst

Angst inderdaad, want het leven van een ondernemer is leven in onzekerheid. Je zit eigenlijk altijd drie maanden voor een mogelijk faillissement. Klanten zijn wispelturig, ontrouw en ondoorgrondelijk. Personeel loopt weg, is niet te vinden of niet te motiveren. Bovendien correleren personeel en winst negatief: hoe meer mensen, hoe minder winst lijkt het wel. Vast staat natuurlijk dat de hoeveelheid personeel positief correleert met zorgen.

Eenzaamheid

En eenzaamheid, want als ondernemer ben je nooit meer onderdeel van de groep. Je kunt een fijn team met je personeel vormen, maar als het mis gaat sta je er alleen voor. Af en toe kletsen met collega- ondernemers lucht op, maar echt samen wordt het nooit. Uiteindelijk willen ze toch horen dat het bij jou net iets minder gaat dan bij hen.

Ondernemen is voor helden

En toch is ondernemen geweldig. Een loopbaan voor de helden onder ons. Helden die nooit de moed verliezen, altijd als een blije eikel weer kansen zien en weten dat ze uiteindelijk alleen zijn. Maar ze weten ook dat ze zelf kiezen, sturen en creëren. Ze voelen dat ze leven, elke dag. En ze weten zeker dat ze geen baas hebben, daar hebben ze best wat onzekerheid en eenzaamheid voor over.

Jeroen Busscher

Auteur

Jeroen Busscher