Onderzoek wijst uit: Mobiel Werken is hot

Bijna iedereen bekend met Het Nieuwe Werken

14 juni 2011 1 minuten

Het Nieuwe Werken is hot. Maar liefst 96 procent is inmiddels bekend met het begrip. Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2011 van Kluwer. Aan het onderzoek namen ruim 3400 mensen deel.

Verdubbeling

De inburgering van Mobiel Werken gaat in rap tempo. Twee jaar geleden was ‘nog maar’ 49% bekend met het begrip Het Nieuwe Werken, terwijl dit in 2011 dus bijna verdubbeld is naar 96%. Uit dit onderzoek blijkt ook dat 54 procent van de ondervraagden al zelf kan bepalen waar en wanneer het werk wordt gedaan. Vorig jaar was dat 47% van de werknemers. Een kwart van de respondenten zegt dat zijn organisatie nu al helemaal klaar is voor Mobiel Werken.

Aardverschuiving

'Er is een aardverschuiving aan de gang in Nederlandse organisaties', zo reageert Henny van Egmond van Yolk op het onderzoek. Van Egmond is onder andere auteur van Het nieuwe werken van visie naar praktijk en een van de trendsetters op het gebied van Het Nieuwe Werken.Volgens Van Egmond lijkt de stijging gering, maar gaat het wel om meer dan 500.000 mensen die vergeleken met vorig jaar hun werk flexibel kunnen indelen. Ook zijn de effecten volgens hem enorm. 'Kijk naar de fors toegenomen leegstand van kantoren en het veel lagere aantal files.'

Kloof

Zelf beslissen waar en wanneer het werk wordt gedaan, is op dit moment vooral een optie voor het hoger management (71%) en iets meer dan de helft (55%) van de kennisspecialisten/professionals. Hier is een behoorlijke kloof met de rest van de organisatie zichtbaar. Van het ondersteunend personeel heeft namelijk maar 28% de mogelijkheid om zelfstandig te beslissen over waar en wanneer hij wil werken.

(Bron Kluwer en Over Het Nieuwe Werken)

Auteur

redactie - Brigiet Bluiminck