Zes op de tien leest privémail onder werktijd

Helft belt op kosten van de baas

22 juni 2011

Veel werknemers hebben op de werkvloer een computer met internet en een telefoon ter beschikking. Deze apparaten worden echter niet alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Privé mailen en internetten onder werktijd gebeurt vaker dan een telefoontje op kosten van de baas, zo blijkt uit het onderzoek van ING. Hoeveel je dat als werkgever kost, is moeilijk te meten. Een enkel mailtje tussendoor is natuurlijk geen grote schadepost, maar regelmatig mailen en surfen gaat natuurlijk wel ten koste van de productiviteit. Van de respondenten zegt 13 procent vaak een mailtje naar vriend of vriendin te sturen op het werk, 43 procent zegt dit soms te doen. Blijkbaar houdt de rest (44 procent) werk en privé strikt gescheiden. 

Internetten onder werktijd gebeurt vaker. Een op de zes (17 procent) doet dit vaak, bijna de helft (45 procent) soms. De rest (38 procent) zegt nooit voor zichzelf te internetten onder werktijd. 

Het Nieuwe Werken: werken in privétijd

Tegenover al deze feiten staat ook dat werknemers steeds vaker voor de baas aan het werk zijn in hun eigen tijd. Door Het Nieuwe Werken wordt de grens tussen werktijd en privétijd steeds vager. De tip van de dag is daarom: beoordeel je werknemers meer op de output en niet op de hoeveelheid tijd die ze ergens in stoppen. Het moet meer gaan om de behaalde concrete resultaten, en dan is af en toe een privémailtje tussendoor niet zo erg. Als het werk van de werknemer eronder gaat lijden is het natuurlijk wel belangrijk om het gesprek aan te gaan. 

Bron: ING

Auteur

Liesbeth Meenink