Help, ik betaal dubbel voor muziek!

Column | Waarom betalen voor Buma Stemra én SENA

18 april 2017

Heel veel ondernemers verkeren in de veronderstelling dat ze twee keer moet betalen voor hetzelfde muziekgebruik. Dit is niet waar. Maar waar komt die gedacht vandaan?

Om uit te leggen waar wij voor betalen maak ik ditmaal gebruik van een schema in de hoop dat eea wat duidelijker wordt. Leuker of goedkoper wordt het er niet door maar waarschijnlijk verschaft het wat inzicht.

Wie heeft recht op wat? Een liedje wordt vaak door verschillende partijen geschreven en vervolgens op de markt gebracht. Dit is niet veel anders dan de processen in onze eigen ondernemingen. Een liedje wordt bijvoorbeeld geschreven door een pianist en een tekstschrijver. Wanneer het liedje af is, wordt het aangeboden aan een artiest zoals bijvoorbeeld Madonna. Zij zal het liedje zingen en haar band speelt de muziek. De platenmaatschappij van Madonna brengt het vervolgens op de markt. We hebben nu 5 partijen geïdentificeerd. Wie heeft nu recht op wat?

WNR = Wet Naburige Rechten en het orgaan SENA zorgt voor de incasso en betalingen. AW = Auteurs Wet en het orgaan Buma Stemra zorgt voor de incasso en betalingen.

Zoals je kunt zien, betalen we zeker geen tweemaal voor hetzelfde muziekgebruik. We betalen alle rechthebbenden via twee partijen: Buma Stemra en SENA. Als we tweemaal zouden betalen voor dezelfde rechthebbenden zouden er geen twee organisaties zijn, toch?

Transparanter Nu we dit in beeld hebben gebracht heb ik nog wel een opmerking over zowel Buma Stemra als ook SENA. Niet ikzelf of andere specialisten zouden dit moeten uitleggen aan muziekgebruikers. Dit is primair een taak voor henzelf. Buma Stemra en SENA vonden, vooral in het verleden, dat dit een verantwoordelijkheid was voor de ondernemer zelf. Inmiddels is dit gelukkig wel wat verbeterd maar optimaal is het zeker niet te noemen. Een ondernemer heeft al zo vreselijk veel regels en richtlijnen om rekening mee te houden. Het gebruik van muziek zou veel gemakkelijker en transparanter moeten zijn.

Mede door de inspanningen van organisaties als MKB-Nederland wordt de informatie verstrekt door Buma Stemra & SENA toegankelijker maar in mijn beleving kan het nog altijd vele malen beter.

Help ik betaal twee keer voor muziek? Nee zeker niet!