Hoe fraudegevoelig is Mobiel Werken?

Betrouwbare faciliteiten cruciaal

14 juni 2011 1 minuten

Het nieuwe Werken hoeft niet fraudegevoeliger te zijn dan het werken op kantoor. Tenminste, als de zaken goed geregeld zijn.

Deze week maakte Hoffman Bedrijfsrecherche de resultaten bekend van een onderzoek naar bedrijfsfraude. Het bedrijf onderzocht 1000 fraudezaken. Daaruit blijkt dat fraude plegen steeds makkelijker wordt. Op de vraag waarom zij fraudeerden, voerden de daders ‘het ging gemakkelijk’ nog nooit zo vaak als reden aan als in het afgelopen jaar. In 2009 was dat ook al het geval.

Altijd en overal bij bedrijfsgegevens

De stijgende lijn is volgens Hoffman vooral zorgwekkend in relatie tot de toename van flexibel werken. Door het tijd- en plaatsonafhankelijk werken kunnen medewerkers vaak overal en altijd bij bedrijfsgegevens. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook buiten kantooruren terecht op kantoor en op die manier veel makkelijker spullen meenemen.

Wat kun je doen om fraude te voorkomen?

Om fraude zoveel mogelijk tegen te gaan is het cruciaal dat organisaties Het Nieuwe Werken doordacht introduceren en faciliteren. Dat kan bijvoorbeeld door voor een aantal zaken zorg te dragen.

  • Zorg voor een integere organisatie

  • Screen nieuwe medewerkers

  • Maak duidelijke afspraken over taken en output

  • Stel alleen de benodigde (digitale) informatie beschikbaar

  • Zorg voor goede beveiliging van ICT

  • Digitaliseer het bestellen van materialen (zoals kladblokken en USB-sticks)

Bron: Jaarlijkse Hoffmann Statistiek van Hoffmann Bedrijfsrecherche, 10 juni 2011

Auteur

redactie - Brigiet Bluiminck