Bergambacht mkb-vriendelijkste gemeente

Van de grote steden is Helmond het vriendelijkst voor ondernemers

14 juni 2011

Het Zuid-Hollandse Bergambacht is de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. Helmond is de mkb-vriendelijkste stad. Dat blijkt uit onderzoek van MKB-Nederland, onder ruim 17.000 ondernemers

Bergambacht scoort vooral goed vanwege de tevredenheid van plaatselijke ondernemers over het ondernemersklimaat. De gemeente kreeg een 8,6 voor dit onderdeel. Verder scoort Bergambacht het beste op het gebied van communicatie en beleid. Op een goede tweede plaats staat Skarsterlân en een derde plaats is voor Roermond. Bergambacht neemt de titel over van Koggenland, die in 2008 tot mkb-vriendelijkste gemeente werd gekozen.

Vriendelijke grote steden

Van de grote steden komt Helmond als beste uit de bus, blijkt uit het onderzoek van MKB-Nederland en het ministerie van EL&I. Deze Brabantse stad wordt gevolgd door Eindhoven en Zwolle.

Beste imago heeft Rotterdam

Aan de verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland werkten ruim 17.000 mkb-ondernemers mee. Ze reageerden op vragen over vier onderwerpen: 'tevredenheid', 'communicatie en beleid met betrekking tot het mkb', 'prijs/kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten' en 'het imago'. Het beste imago heeft Rotterdam, in Skarsterlân zijn de ondernemers het meest te spreken over de prijs/kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten.

Gemiddeld cijfer: een 6,8

In 2008 was de eerste verkiezing van de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. De rapportcijfers van de Nederlandse gemeenten zijn in de afgelopen drie jaar gestegen: van gemiddeld een 6,4 naar gemiddeld een 6,8. De gemeente die zichzelf het meest heeft verbeterd, is het Friese Dantumadeel, dat 335 plaatsen is opgeklommen naar plaats 67. Andere flinke stijgers: Vlieland met 321 plekken, Leeuwarden met 301 plekken, Cuijk met 284 plekken en Vlaardingen met 270 plekken.

Auteur

Lenneke Arts