Hoe maak ik tl-verlichting energiezuinig?

Bespaar energie via je tl-verlichting

17 september 2013 2 minuten

In veel bedrijven vind je ze nog: die welbekende tl-buizen. Heb jij ze ook in je kantoor, winkel of werkplaats? Goed nieuws, je kunt je tl-verlichting energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door armaturen te vervangen.

Spiegels aan je tl-buizen

Een van de manieren om te besparen op tl-verlichting is door spiegels op je tl-buizen te klikken. Er bestaat een speciaal opkliksysteem met spiegels, dat je kunt bevestigen aan de armaturen. Dit zorgt voor een hogere lichtopbrengst omdat de spiegels zorgen voor een reflectie van licht richting de werkplekken. Gevolg? Minder tl-lampen hoeven aangezet te worden. De lampen zelf worden dus niet energiezuiniger door deze oplossing, maar doordat er minder lampen aan hoeven, gebruik je minder energie. Je kunt hier ongeveer 50 procent van je energie mee besparen. De investering? Het is afhankelijk van het soort armatuur en lamp, maar reken op 15 tot 30 euro per stuk. Dit verdien je terug in 0 tot 2 jaar.

Van gewone tl naar hoogfrequente tl

Een tweede optie is om je normale tl-verlichting te vervangen door de hoogfrequente variant. Hierbij maak je gebruik van dunnere buizen, die in plaats van de gangbare 12 Watt, 4 Watt gebruiken.

Voordelen van deze energiezuinige hoogfrequente tl zijn onder meer dat de levensduur van de lamp met 50 procent toeneemt, de tl 20 procent tot 65 procent minder elektriciteit verbruikt, de lampen dimbaar zijn, de verlichting sneller aanspringt en de lampen minder warm worden.

Er zijn verschillende manieren waarop je je tl-verlichting kunt ‘upgraden’ naar hoogfrequente verlichting.

  • 1.     De oude armaturen vervangen voor hoogfrequente armaturen. Hierbij vervang je direct de aanwezige armaturen. Let op: dit is een flinke investering, dus deze optie is vooral geschikt voor ondernemers die hun verlichting toch al wilden vervangen bijvoorbeeld om het bedrijfspand op te knappen of omdat de oude lampen al veel branduren hadden gemaakt. Je kunt met deze oplossing ongeveer 65 procent besparen.

  • 2.     De oude tl-verlichting ombouwen naar hoogfrequente tl. Wil je niet de complete armaturen vervangen? Dan kun je er ook voor kiezen om in de bestaande armaturen een energiezuinig elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) te plaatsen. Daarbij verwijder je het oude elektromagnetische voorschakelapparaat (VSA). De EVSA gebruikt veel minder energie dan een VSA. Met deze oplossing bespaar je ongeveer 40 procent.

Tip: vervang je je bestaande tl-balken door hoogfrequente? Dan kun je in aanmerking komen voor Energie Investerings Aftrek (Energie-efficiënt verlichtingsysteem, 210501). Hiermee kun je 41 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Dimmen met een daglichtsensor

Heb je al hoogfrequente tl en wil je deze verlichting nog energiezuiniger maken? Dan kun je ervoor kiezen om daglichtsensoren aan te schaffen, die ervoor zorgen dat de lichtsterkte van je lamp terugloopt bij voldoende daglicht. Je kunt deze daglichtsensoren ook gebruiken bij de ‘normale’ tl-buizen. Echter, dan kun je het licht niet in stapjes dimmen. Het licht gaat dan gewoon helemaal uit bij voldoende daglicht.

Bron: Het Energiecentrum MKB & Agentschap NL

Auteur

Lenneke Arts