Onderneemster wint harten met ontbijtzaak

Ingrid Hooijmans: 'Ik wil graag een band opbouwen met mijn gasten'

15 augustus 2013

Haar knusse ontbijt- en lunchzaak HOOI is pas vier maanden open en loopt nu al als een tierelier. Volgens jonge eigenaresse Ingrid Hooijmans is een van de geheimen achter dat succes, de gunfactor vanuit de buurt.

Naam: Ingrid Hooijmans (23)

Bedrijfsnaam: HOOI

Bedrijfsvorm: Eenmanszaak

Opgericht: 5 maart 2011

Werknemers: 1 vaste werknemer, 1 stagiaire

Uren per week: 60 tot 80

Eerste bijbaan: Rozen knippen in een bloemenkwekerij

Krant

‘Tijdens de verbouwing polsten omwonenden nieuwsgierig: hoe gaat het? En wanneer ga je open? Een meisje uit de buurt, die ook journalist is, kwam zelfs vragen of ze een stukje mocht schrijven voor in de krant. Dan voel je je extreem welkom.’ Het enthousiasme en de bescheidenheid van eigenaresse Ingrid Hooijmans van ontbijtzaak HOOI vallen meteen op. Nogal wiedes dat bewoners uit de Utrechtse wijk Oudwijk haar het succes gunnen.

Afstuderen op ondernemingsplan

Al vanaf het moment dat ze als student in Utrecht kwam wonen, had ze die ene droom: Een mooi pand huren in de stad en daarin een eigen zaak beginnen. Wat voor een zaak, dát wist ze nog niet. Tot haar reis door Australië drie jaar geleden, een periode waarin ze zichzelf afvroeg: wat wil ik eigenlijk?  ‘Daar aan de andere kant van de wereld bedacht ik dat ik heel graag een ontbijtzaak op wilde zetten. Eenmaal terug in Nederland kon ik bij mijn studie Event Management afstuderen op mijn ondernemingsplan voor deze zaak.’

Streekproducten als marketing

Bijzonder aan HOOI is dat de zaak zoveel mogelijk werkt met streekproducten. Ook anders-dan-anders: gasten kunnen er een picknickmand afhalen om (gevuld) mee te nemen naar het nabij liggende park. ‘Dat van die streekproducten is eigenlijk toevallig ontstaan,’ vertelt Ingrid. ‘Ik ben de afgelopen jaren vrijwilliger geweest op verschillende moestuinen en ben gek op die producten. Díe horen op de kaart, wist ik bij het samenstellen van het ontbijt- en lunchmenu. Omdat streekbewust ondernemen een trend is, heb ik ook dat label eraan gehangen. Nu doe ik hard mijn best om dat concept vast te houden. Ik zoek bijvoorbeeld ‘nieuwe’ boeren die nog niet zo bekend zijn. Sinds een week of twee heb ik een fantastische paté op de kaart staan. De leverancier is nu nog niet zo bekend in 'lunchland', maar ik geloof echt dat die paté beroemd wordt.’ Lachend: ‘En dan ben ik wel de eerste die hem had.’

Slaapzakken en roze linoleum

Het pand dat Ingrid huurt, ligt aan de Burgemeester Reigerstraat, net buiten het centrum van Utrecht. Vanaf het moment dat ze de sleutel kreeg – half januari – heeft ze de klusser in zichzelf naar boven gehaald. ‘Vijf weken lang heb ik samen met vrienden en familieleden keihard gewerkt. Mijn ouders sliepen hier zelfs in een slaapzakje op de grond. Zo ontzettend lief!’ Het ging dan ook om meer dan alleen een likje verf. De vloer, nieuwe waterleidingen, voor horeca geschikte stroomaanvoer, extra wc’s: Ingrid moest flink uitpakken om het voormalige antiquariaat met een roze linoleum vloer om te toveren tot een horecazaak. ‘De verbouwing leverde veel stress op,’  blikt ze terug. ‘Op papier was het allemaal wel te overzien. Maar als je eenmaal in die bende zit en blijkt dat je twintig keer zoveel uitgeeft dan je had verwacht, is het allemaal ineens niet meer zo overzichtelijk. Maar, de stress is het allemaal waard geweest,’ geniet ze.

Jong ondernemen

23 en een goedlopende eigen horecazaak. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Ingrid: ‘Twee weken geleden was ik op een ondernemersavond van de Kamer van Koophandel. Ik werd geïnterviewd als jonge ondernemer. Maar er zijn nog veel jongere ondernemers dan ik! Wat wel zo is: de meeste jonge ondernemers hebben een zaak online, ik heb een fysieke zaak. Daarvoor ben ik misschien wél jong. Ik had zelf ook altijd gedacht dat ik dit pas over een jaar of twintig, dertig een keer zou doen.’  Ze lijkt bijna verbaasd dat het haar nu al is gelukt. ‘Het ging allemaal ineens zo snel.’

Bank: ‘Geld? Wat schattig’

Snel, ja. Vanzelf, nee. Zo was de bank wel enthousiast over haar plan, maar minder enthousiast over het hoofdstukje ‘geld geven’. Ingrid: ‘Bij de eerste bank werd ik weggestuurd met een aai over mijn bol. Zo van: heel schattig hoor. Om de termen starter en horeca staan banken nou eenmaal niet te springen.’ Toch ging de volgende bank ver mee in haar plan. Totdat ze het bedrag presenteerde dat ze nodig had. ‘Teveel? Nee, veel te weinig! De bank deed alleen financieringen boven de drie ton. Uiteindelijk zou ze een lening krijgen bij microkredietverstrekker Qredits. Het was helemaal rond, totdat haar schoonvader met een zakje geld voor de deur stond. ‘Daar leen ik het nu van, scheelt me een flink percentage rente en een hoop stress. Is het nu een keertje rustig, hoef ik me niet meteen zorgen te maken.’

Ontbijtcultuur

Maar een rustige dag, daar hoeft ze voorlopig niet bang voor te zijn. In de weekends zit HOOI rond lunchtijd vol en ook het ontbijt begint steeds beter te lopen. ‘Er zijn nu zelfs vriendengroepjes die wekelijks komen ontbijten.’ Deze gasten hoeft ze niet actief te werven, over het algemeen vinden ze háár. ‘Mensen die hier komen, nemen de keer erop een vriend of vriendin mee en zo wordt de kring om me heen steeds groter. Inmiddels heb ik verschillende vaste gasten die elke ochtend om tien over half acht hun cappuccino komen drinken.’ Ook via Facebook probeert ze de band met haar klanten sterk te houden. ‘Reclameslogans op Facebook, daar heb ik niet zoveel mee. Ik probeer daar juist wat van mezelf te laten zien. Dat past beter bij mij en bij de zaak.’

Personeel

Ingrid is duidelijk in de sfeer die ze in haar zaak wil uitademen. Dat persoonlijke wil ze ook terugzien bij haar personeel. Goed personeel vinden, was niet zo’n gemakkelijke klus. ‘Stápels sollicitatiebrieven kreeg ik, zonder een advertentie te plaatsen. Ik heb in de eerste weken veel sollicitatiegesprekken gevoerd, maar daar is uiteindelijk niemand uit gekomen. De een had te weinig ervaring, de ander luisterde slecht. Sinds twee maanden heb ik het zusje van een goede vriendin in dienst: een schatje, ze pakt alle gasten in. En ik heb een stagiair, het schoonzusje van een goede vriendin. Gelukkig vinden zij het net zo leuk als ik om hier te werken. We begrijpen elkaar. Dat wérkt.’

Auteur

Lenneke Arts