‘Wie is beter in systeembeheer? Jij of Google?’

Joep Arts en compagnon doen álles in the cloud

24 juni 2013 3 minuten

De eerste interne regel die Joep Arts en zijn compagnon Bob Rietveld invoerden? 'We doen álles op het web.' En die regel vormt nog steeds de basis van marketingadviesbureau Oxyme.

Naam: Joep Arts

Bedrijfsnaam: Oxyme

Functie: mede-oprichter

Aantal werknemers: 20 vaste werknemers, 160 thuiswerkers

Soort bedrijf: bv

Aantal uren: minimaal 60 uur per week

Boekhouding, mail, agendabeheer, tekstverwerking, fora: Alles gebeurt via het web. Gooit Joep nu zijn laptop de sloot in, werkt hij een minuutje later gewoon verder op een andere.

Oxyme

Oxyme begon in 2007 als ‘een projectje erbij’, maar is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een goedlopend marketingbureau dat ‘luistert’ naar wat er online gezegd wordt over klanten. Op allerlei plekken op internet wordt wel iets gezegd over een product of dienst: nieuwsblogs, fora, twitter, noem maar op. Joep Arts: “Wij verzamelen wereldwijd uitspraken en kunnen zo inzicht geven aan onze klanten welk beeld er over hen wordt geschetst.” Doel van Oxyme: De interactie van bedrijven met hun klanten slimmer maken.

Google Apps

Oxyme werkt met Google Apps. Het gemak ervan bleek al in de opstartfase. Binnen een paar muiskliks was de mail geconfigureerd. Server inrichten? Helemaal niet nodi g. Inmiddels zijn de toepassingen van Google flink uitgebreid. Joep: “Zelfs onze telefoons werken via Google. Geen enkel contact of bericht staat in mijn telefoon opgeslagen, alles staat in the cloud. Dus behalve mijn laptop, zou ik nu óók mijn telefoon de sloot in kunnen gooien.” Een greep uit de handigheidjes aan de Google telefoon: Als Joep een contact toevoegt, krijgt zijn compagnon hem ook. ‘Bel Piet even, het nummer staat in je telefoon.’ En hij kan chatten vanuit zijn mailaccount. Apps downloaden of upgraden is niet nodig. Het zit allemaal standaard in zijn account.

Samenwerken

Een van de belangrijkste redenen voor Oxyme om met Google Apps te werken, is de snelle samenwerking die door werken in the cloud mogelijk is. Het bureau heeft 20 vaste medewerkers en werkt daarnaast samen met zo’n 160 analisten wereldwijd. “Als ik een document opstel en ik iemand uit Brazilië vraag om zijn mening, kan diegene vanuit de andere kant van de wereld inloggen en het Google doc. aanpassen.”

Voordelen

Andere voordelen? De ondernemer denkt even na. “Als chef zou ik zeggen: de kosten zijn voorspelbaar en laag - de eerste twee jaar was het gratis, nu betaal ik 99 dollar per gebruiker, per jaar - en je hebt geen systeembeheerder nodig. Als gebruiker vind ik Apps efficiënt, je kunt op zeven apparaten tegelijk werken zonder iets op te hoeven slaan. En als projectmanager ben ik blij dat als mijn laptop kapot gaat, ik zonder problemen de volgende kan pakken.”

Stroomuitval

Het enige cruciale aan werken in the cloud: je moet altijd verbinding hebben. Joep: “Een tijdje geleden viel het internet uit, dan kun je naar huis. Maar aan de andere kant: werk je niet in the cloud, kan ook je stroom uitvallen en dan kan ík altijd nog met een laptop op accu inloggen bij mijn Google docs.”

Doe-het-zelf pakket

Een nadeel van Google Apps kan zijn dat het nooit helemáál naar je bedrijf is gevormd. Joep: “Maar dat kun je eigenlijk ook moeilijk van Google verwachten. Het is een uitdaging om zelf zo’n compleet mogelijk pakket te maken.” Daarom knoopt Oxyme nu zelf online tools aan elkaar en werken ze aan een programma om al die ‘geknoopte’ tools in één overzicht te krijgen. “Als het af is, hangen we een grote tv op in kantoor, zodat iedereen weet wat de stand van zaken is.” De tools buiten die van Google die Oxyme gebruikt zijn bijvoorbeeld Basecamp, Twinfield, en Harvest. En één programma van Microsoft: Powerpoint. Joep: “Omdat we nog niet tevreden zijn over Google Presentations.”

Voor wie?

Maar voor wie is Google Apps vooral geschikt? Joep denkt vooral voor groeiende of veranderende bedrijven, die flexibel of internationaal (samen)werken. “Dan wordt werken op de traditionele manier lastig en kostbaar. Maar, als je een heel stabiel bedrijf hebt, dat over twee jaar nog ongeveer dezelfde medewerkers heeft, dan zal het niet veel uitmaken of je wel of niet voor Google Apps kiest.”

Cloud-imago

Joep geeft toe dat cloudwerken soms even wennen is, als je niet weet hoe het werkt. “Maar stap er dan júist in. Speel ermee en je komt vanzelf tot de kern. The cloud lijkt iets engs voor veel ondernemers, maar het is juist gemakkelijker. Je werkt nog steeds via een server, alleen je besteedt het uit in plaats van dat je het zelf doet. En zeg nou zelf: wie is beter in systeembeheer, jijzelf, of Google?”

Auteur

Lenneke Arts