Nieuwe regels per 1 juli 2011

Waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

05 juli 2011

Per 1 juli 2011 gaan er weer een aantal regels veranderen. Ook komen er wat nieuwe regels bij. We zetten ze voor je op een rijtje.

De nieuwe en gewijzigde regels kun je vinden op de site van Antwoord voor bedrijven. We zetten per thema een paar regels onder elkaar.

Bedrijf starten 

  • Als je een bv of nv wilt oprichten of de statuten wilt wijzigen, heb je per 1 juli 2011 geen verklaring van geen bezwaar meer nodig. 

  • Heb je meerdere vestigingen? Dan krijgt elke vestiging een uniek twaalfcijferig nummer van de Kamer van Koophandel. 

Belasting

  • Per 1 juli gaat het btw-tarief voor podiumkunsten omhoog van 6% naar 19%. 

  • Ook veranderen de regels voor het privégebruik van de auto van de zaak. Deze wordt op een andere manier in de btw-heffing betrokken. Zo verdwijnt het onderscheid tussen privégebruik van een auto van de zaak door ondernemers en werknemers. Alle veranderingen lezen over dit specifieke onderwerp? Lees dan dit artikel.

Milieu

  • Voor ondernemingen op locatie met mogelijk risico voor legionellabestemming is het vanaf 1 juli verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor het opstellen van de risicoanalyse en het beheersplan tegen legionellabesmetting. 

  • Per 1 juli is de regeling SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) geopend. Deze regeling wil de productie van duurzame energie stimuleren en richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Lees er meer over op de site van AgentschapNL

Personeel

  • De minimum (jeugd)lonen worden verhoogd. Werknemers van 23 jaar en ouder moeten bij een volledig dienstverband € 66,24 per dag, € 331,20 per week of € 1.435,20 per maand verdienen. De tarieven voor het minimum jeugdloon vind je hier. 

Rechtspraak

  • De kantonrechter wordt bevoegd zaken met een waarde tot € 25.000 te behandelen. 

Dit is een selectie van de belangrijkste wetswijzigingen. Lees ze allemaal op de site van Antwoord voor bedrijven

Auteur

Liesbeth Meenink