Samen een relatie én samen een bedrijf

De vrouw van ondernemer Arko van Brakel in beeld

08 december 2011

Zelf vindt ze het niet zo bijzonder, dat ze samen met haar man Arko van Brakel inspiratiebedrijf Nieuwe Helden runt. José Deckers: "Maar blijkbaar is het voor sommige mensen toch nog iets aparts." Hoe doen ze dat, samen een zaak runnen?

José is ervan overtuigd dat de onderneming het geheim achter hun relatie is. "We zijn allebei heel communicatief. Arko is constant aan het vertellen, voor hem zou het niet werken als ik niet zou weten waar hij het over heeft of als ik de geschiedenis van iets niet ken."

Office manager én directeur

Waar Arko spreker en inspirator is - het gezicht van Nieuwe Helden - regelt José alles wat er maar te regelen valt. "Van het tekenen van contracten, tot het bijhouden van Arko's agenda en het bestellen van visitekaartjes. Officieel ben ik directeur en tegelijkertijd office manager. En naast eigenaar van Nieuwe Helden, zijn we aandeelhouder in vijf andere bedrijven." José is niet zo van de spotlights. "Niet mijn ding. We hebben allebei onze eigen competenties. Arko vindt het weer vreselijk om facturen te sturen, terwijl ik dat juist leuk vind."

Samen internet tastbaar maken

Al sinds 1997 zijn José en Arko een duo in business, het jaar waarin ze ook getrouwd zijn. Voor beiden was het vanzelfsprekend samen in het bedrijf te stappen. "Het leek ons leuk en we hebben allebei de instelling: 'Als we ergens voor gaan, gaan we er ook goed voor. Blijkt het niet te werken, dan stoppen we er ook meteen mee.' We hadden niks te verliezen." Het eerste bedrijf dat het stel samen runde, was een opleidingsinstituut voor interactieve media. "Je moet je bedenken dat dat nog voor het jaar 2000 was, dus we maakten bedrijven wegwijs op internet. 'Hoe verstuur ik een e-mail?', dat soort dingen. Arko was één van de eerste internetondernemers van Nederland. Wij probeerden het toen nog ontastbare internet, tastbaar te maken."

Crisis

In het begin liep dit bedrijf geweldig. PuntEdu had vijftien man personeel, vijftig freelancers. José was de spin in het web, stuurde iedereen aan en regelde alles. Maar PuntEdu werd in 2001 getroffen door de crisis. José: "Geen bedrijf dat nog trainingen wilde kopen. Daar kwam bij dat Arko een burn-out kreeg. PuntEdu is gesaneerd en langzaam opnieuw begonnen, nu als Nieuwe Helden. Dit keer zonder personeel. We werken zelf als twee jonge honden: we gáán ervoor."

Samen een bedrijf: ontspannend

Maar hoe hard het stel ook werkt, toch vindt José dat hun leven een stuk relaxter is sinds ze samen een bedrijf runnen. Zitten ze op de school  van onze kinderen verlegen om hulp? Dan spring ik zó op de fiets en werk ik gewoon 's avonds nog even door. En omdat ik als geen ander weet hoe Arko zijn zaken afgehandeld wil hebben, kan ik ervoor zorgen dat hij niks meer aan zijn hoofd heeft als hij thuiskomt. We praten buiten 'werktijd' wel over de zaak. Ik vind het nogal ver gaan om af te spreken dat we het thuis niet over de zaak mogen hebben. Maar zie ik Arko lekker ontspannen met een biertje op de bank zitten, begin ik heus niet over iets werkgerelateerds." Bovendien zorgen José en Arko dat ze in de zomer en met Kerst er echt even uitgaan. "En dan gaat de laptop uit. Ik zie weleens ondernemers met een laptop aan het zwembad zitten. Belachelijk! Mede door de burn-out die Arko heeft gehad, beseffen we dat we werk en vrije tijd goed in balans moeten houden."

Kinderen

Arko en José spreken elkaar meerdere keren op een dag. "Hoe? Gewoon, via de telefoon. Arko belt meestal tussen twee afspraken door, om te vertellen hoe het is gegaan. En hij komt 's avonds altijd thuis met een leuke anekdote. Omdat Arko vaak 's avonds laat thuis komt, is José er na schooltijd altijd voor de kinderen: een zoon van 8 jaar en een dochter van 11 jaar. Nu ze groter zijn, is de zaak extra goed te combineren met het gezinsleven, volgens de onderneemster. "Wel zorg ik dat ik zware telefoongesprekken nooit na schooltijd voer. Ze mogen best weten dat papa en mama moeten werken om geld te verdienen, maar als een van de twee aandacht nodig heeft, wil ik die kunnen geven."

Auteur

Lenneke Arts