Wereldwijd minder vertrouwen onder mkb'ers

Maar: Optimisme Nederlandse ondernemers blijft gelijk!

12 juli 2011 1 minuten

Waar het ondernemersvertrouwen in de economie wereldwijd daalt, blijft het optimisme onder Nederlandse mkb'ers gelijk. Ons vertrouwenspercentage is 34%, dat staat gelijk aan het Europese gemiddelde.

Dat blijkt uit het driemaandelijkse International Business Report onder 11.000 entrepreneurs in 39 laden, geschreven door advies- en accountancyorganisatie Grant Thornton. Dat meldt De Telegraaf.

Politieke onrust in Zuid-Europa 

Het ondernemersvertrouwen in Griekenland, Spanje en Groot-Brittanië is flink gekelderd, door politieke onrust, natuurgeweld en de begrotingsproblemen in Zuid-Europa. De grootste economieën doen het juist weer opvallend goed.

Positieve ondernemers

De ondernemers in Duitsland zijn enorm positief, met een vertrouwenspercentage van 75%. Ook het vertrouwen van de Fransen doet het goed, dit percentage steeg 30 procentpunten, tot 49%. Mkb-verantwoordelijke Frank Ponsioen van Grant Thornton tegenover De Telegraaf: 'En als doorvoerland pikken we hier natuurlijk een graantje van mee.' Het Nederlandse ondernemersvertrouwen is zoals eerder gezegd 34%, gelijk aan het Europese gemiddelde. 

Dalingen

Een flinke daling in het vertrouwen onder ondernemers was er in China (daling van 15 procentpunten), Rusland (daling van 4 procentpunten) en Brazilië (daling van 24 procentpunten). Volgens Grant Thornton speelt in Latijns-Amerika de angst voor de stijgende inflatie een rol, die ligt in Brazilië en Argentinië op respectievelijk 6 en 10%.

Meest en minst optimistisch 

Het meest optimistisch zijn ondernemers in India, zij hebben een vertrouwenspercentage van 88%. Het meest gedaald is het ondernemersvertrouwen in Japan. De tsunami en de daaropvolgende problemen met kernreactor Fukushima hebben gezorgd voor een daling van het vertrouwen met 66%. 

Bron: De Telegraaf