Vier op de tien ondernemers was het afgelopen jaar slachtoffer van criminaliteit. Ongeveer de helft van de ondernemers ligt weleens wakker van criminaliteit.
Dat blijkt uit een enquête van het ING Economisch Bureau en De Zaak, gehouden onder 410 mkb'ers. Vooral ondernemers in de detailhandel (68%), de transportsector (60 procent) en de horeca (55 procent) zijn het afgelopen jaar vaak slachtoffer geweest van criminaliteit.
Diefstal
Het is vooral diefstal, waarmee ondernemers vaak geconfronteerd worden. Bij 62 procent van de ondernemers die te maken heeft gehad met criminaliteit, gaat het om deze vorm. Voor ongeveer één op de zes ondernemers was dat vandalisme en computercriminaliteit.
Eigen personeel
Kijk je naar diefstal, dan gaat het het vooral om diefstal door derden. Eén op de vijf bestolen ondernemers geeft aan dat (ook) door personeel wordt gestolen. De schade van de diefstal door eigen personeel vormt 8 procent van de totaalschade. In totaal is de waarde van gestolen goederen in de helft van de gevallen, hooguit 1000 euro. Bij één op de zes diefstallen is de schade meer dan 10.000 euro.
Computercriminaliteit
Wat verder opvalt uit de enquête, is dat kleine bedrijven (tot vijf werknemers) meer last hebben van computercriminaliteit dan grote bedrijven (vijf of meer werknemers). De vormen van computercriminaliteit die het meest voorkomen, zijn phishing (43 procent), hacking (38 procent) en spyware (36 procent). Van de schade die ondernemers hebben ondervonden van criminaliteit, behoort een kwart tot computercriminaliteit.
Bron: De Zaak, ING Economisch Bureau