'Ik wil dé deskundige op het gebied van inspiratie in Zeeland worden'

Vrouwelijk ondernemen | Femke IJsseldijk

08 december 2011

Als vrouw van 33 schudt ze de overwegend grijze mannen uit het bedrijfsleven regelmatig wakker. Creatief facilitator Femke IJsseldijk: 'Ik kan dingen zeggen die deze mannen van hun collega's niet zullen pikken.'

Haar bedrijf heet Nieuwe Muze en ze wil dan ook de muze, de inspirator, zijn voor bedrijven op het gebied van productontwikkeling. Ze deed een studie industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft en helpt nu organisaties om creatieve antwoorden te zoeken op vragen als 'Hoe kunnen we dit product goedkoper produceren?' of 'Hoe kunnen we dit product het beste bij onze doelgroep introduceren?'

Brainstormen over een nieuwe kiwi

Femke probeert bedrijven en mensen die willen innoveren, te helpen in hun creatieve proces. "Bijvoorbeeld via brainstormsessies. Brainstormen is meer dan gewoon een stel mensen om een tafel zetten. Creativiteit kun je sturen, het is de kunst de goede vragen te stellen aan de mensen die mee brainstormen. Laatst werd me bijvoorbeeld gevraagd een fruitteler te helpen, die zijn nieuwe vrucht - een kiwibes - in de markt wilde zetten. 'Waar moet ik op insteken,' vroeg hij me. 'Op luxe, gemak of gezondheid?' Ik organiseerde een brainstormsessie, de fruitteler nodigde mensen uit en uiteindelijk hebben we met z'n allen veel creatieve manieren bedacht om die vrucht op een goede, leuke manier te presenteren."

Van student naar ondernemer

Welgeteld een jaar heeft ze na haar studie voor een baas gewerkt, maar als snel stapte Femke over naar het ondernemerschap. "Al tijdens mijn studie was ik gek op brainstormsessies. Elke keer weer is het leuk en verrassend wat voor een resultaten eruit komen. Dus toen ik mezelf na een jaar loondienst afvroeg: Wat zou ik het liefst doen, heb ik de stap gewaagd." 

Jonge vrouw in mannen-in-pakken-wereld

Inmiddels is ze haar vierde jaar ingegaan als inspirator. Dat doet ze vooral op het gebied van productontwikkeling. "Dat ligt in het verlengde van mijn studie en daar heb ik verstand van. Als bedrijven me vragen hoe ze iets moeten fabriceren, daar kan ik daar ook advies over geven." Aangezien ze zich in de technische wereld bevindt, zou je je kunnen voorstellen dat Femke echt in een mannenwereld werkt. Zelf ziet ze het als een voordeel dat zij zich daartussen beweegt. "Creativiteit is gebaat bij diversiteit. Als ik als jonge vrouw tussen al die mannen in pak sta, is het ineens heel anders. Ik heb het idee dat ik ook makkelijker dingen kan zeggen, juist omdat ik een vrouw ben." Veel verschillen tussen mannelijk en vrouwelijk ondernemen ziet ze niet. Na even nadenken: "Al kunnen mannen een product wel met veel meer bombarie brengen dan vrouwen. En het werkt nog ook."

Doel

Femke wil dé deskundige op het gebied van inspiratie in Zeeland worden. "Dat wordt mijn uitdaging de komende tijd. Ik ben net aan het bloggen geslagen en hoop zo meer bekendheid te krijgen." 

Auteur

Lenneke Arts