Europese kijk op de zaak

Europees uitwisselingsprogramma voor ondernemers

13 juli 2012 1 minuten

Ben jij een startende ondernemer of een oude rot in het vak? En heb je behoefte aan wat kennis over ondernemen of kan je een frisse blik op de zaak gebruiken? Dan is het Europese uitwisselingsprogramma voor ondernemers misschien interessant.

Het Erasmus for Young Entrepreneurs-programma is een initiatief van de Europese Commissie en geeft nieuwe (1 - 3 jaar actief) en toekomstige ondernemers de mogelijkheid om te leren van ervaren ondernemers in andere EU-landen. Het effect is dus tweeledig: de jonge ondernemer leert veel over het vak en de ervaren ondernemer krijgt er een frisse blik op zijn zaak voor terug. Bovendien breiden beide partijen hun (internationale) netwerk uit. 

Meer over dit programma

De jonge ondernemers gaan voor een periode van 1 tot 6 maanden naar het land waar de ervaren ondernemer zijn bedrijf heeft. Het verblijf wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie. Het programma is in de hele Europese Unie (27 landen) actief met de hulp van lokale aanspreekpunten, zoals Kamers van Koophandel, starterscentra, incubatoren, etc.

Voordelen

  • Als kersverse of aspirant ondernemer profiteer je van on-the-job training in een kleine of middelgrote onderneming in de Europese Unie. Toegang tot nieuwe markten, internationale samenwerking en potentiële mogelijkheden voor samenwerking met zakenpartners in het buitenland horen daar natuurlijk ook bij. 

  • Als ontvangende ondernemer kun je profiteren van de nieuwe ideëen van een gemotiveerde jonge ondernemer over jouw bedrijf. 

Meer over het Erasmus voor Jonge Ondernemers-programma vind je op hun website