Werkweek aanpassen wordt makkelijker

Personeel kan makkelijker tijdelijk meer of minder werken

20 september 2013 1 minuten

Het wordt makkelijker voor medewerkers om hun werkweek aan te passen als ze tijdelijk meer of juist minder willen werken, bijvoorbeeld vanwege de geboorte van een kind.

Dat wordt geregeld in een wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij wil hiermee bereiken dat het voor werknemers makkelijker wordt om werk te combineren met de zorg voor kinderen of naasten. Werknemers die directe familieleden willen helpen, kunnen mogelijk in de toekomst langdurig zorgverlof nemen. Wie tijdelijk korter of langer wil werken, moet dat wél doen in overleg met jou als werkgever.

Ouderschapsverlof

Wat ook makkelijker voor werknemers moet worden volgens het wetsvoorstel, is het opnemen van ouderschapsverlof. Als het aan minister Kamp ligt, kunnen ouders kunnen voortaan in overleg met de werkgever bepalen hoe dat ouderschapsverlof eruitziet. Nu stelt de wet daaraan nog beperkingen. Volgens het wetsvoorstel krijgen moeders die tijdens het bevallingsverlof in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, recht op extra verlof. Daardoor beschikken zij over voldoende tijd om na de periode in het ziekenhuis, thuis zelf voor hun kind te zorgen.

Flexibele werktijden

In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op voor flexibele werktijden. Dit past ook binnen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen: mensen hechten steeds meer waarde aan het combineren werk en privé en de balans die daardoor ontstaat. Uiteindelijk komt dit de werkproductiviteit ten goede.

Auteur

Nieky van Vlerken