Zoekt Buma Stemra de conflicten op?

Column | Muziekrechten organisatie heeft ruzie met Radio 538

24 augustus 2011

Vandaag staat alles in Buma Stemra land weer eens gigantisch op zijn kop. Ditmaal is het Radio 538 die van de daken schreeuwt onrechtmatig te worden behandeld in verband met heffingen op podcasts. De reactie van Radio 538 liegt er niet om en alle podcasts zijn per direct offline gehaald. 538 is boos, heel boos. En velen met hen.

Je zou je afvragen wat er zich allemaal afspeelt achter de zorgvuldig gesloten deuren van het kapitale pand van Buma Stemra. De afgelopen jaren was de organisatie veel zeer negatief in het nieuws. Denk even terug aan de gewraakte YouTube heffing. Even leek het erop dat we allemaal dik moesten gaan betalen voor muziek op pagina’s via YouTube. Onder publieke en politieke druk werd afgezien van de heffing, althans voor dat moment.

Moeizame onderhandelingen

Buma Stemra heeft een zeer moeizame onderhandeling achter de rug met MKB-Nederland einde vorig en begin dit jaar. Buma Stemra wil maar niet “buigen” voor de kritiek vanuit het ondernemerslandschap en houdt voet bij stuk waar het gaat om de heffingen. Volgens de auteursrechten organisatie moet er simpelweg geld op tafel komen voor het gebruik van muziek. Hoe dat geld er komt is niet zo van belang lijkt het wel.

Henk Westbroek 

Zelfs Henk Westbroek kan geen voet aan de grond krijgen bij Buma Sterma en de man is nota bene bestuurslid van de organisatie. Bij vragen over salarissen en inzicht in de organisatie wordt ook hem de deur gewezen. Het loopt zelfs zo ver op dat Westbroek, een bestuurslid, zegt: “We zijn een ordinair incassobureau.” Resultaat: zwijgplicht voor Henk Westbroek. I rest my case zeggen we dan.

Onder curatele 

Dan is er nog D66, die Buma Stemra onder curatele wil stellen. Zo ver loopt het dus op: een politieke partij die een door de overheid aangestelde organisatie onder curatele wil stellen. In het verleden deed de NMa al eens onderzoek naar Buma Stemra en ook zij kwamen nergens.

Is Buma Stemra niet de partij die het conflict opzoekt en niet wil wijken van haar principes? Wanneer je een en ander op een rijtje zet zou je dat echt gaan geloven.