Ondernemers blij met schrappen heffing KvK

Verplichte bijdrage stopt in 2013

14 december 2012 2 minuten

Het is gedaan met de verplichte heffing aan de Kamer van Koophandel. Vanaf 2013 hoef je hem als ondernemer niet meer te betalen. Daarmee verlost minister Verhagen van EL&I vele ondernemers van een jaarlijks terugkerende ergernis.

Hij stond al een tijdje ter discussie: de verplichte heffing aan de Kamer van Koophandel. Een ondernemer met eenmanszaak moet elk jaar gemiddeld € 40,- bijdragen, grotere bedrijven tot drie keer zoveel. In totaal brengt het elk jaar ruim € 160 miljoen euro in het laatje van de KvK. Vanaf 2013 moet de KvK op dus een andere manier aan dit geld komen. Deze maatregel moet ondernemers ook meer ruimte geven om te ondernemen, aldus Verhagen. Al eerder deze week maakte de minister bekend dat het goedkoper wordt om een bv te starten

Principekwestie

Ondernemers zijn blij met het besluit van Verhagen. Ook MKB-Nederland en VNO-NCW juichen de beslissing toe. "We horen al jarenlang het gemor van onze leden over de verplicht te betalen heffing aan de KvK", aldus de werkgeversorganisaties. "Vaak gaat het dan meer om het principe dan om de hoogte van het bedrag, hoewel de rekening voor een ondernemer met een holding en meerdere bv's behoorlijk kan oplopen. Dat ondernemers moeten betalen voor de registratie in het Handelsregister snappen de meeste ondernemers nog wel, maar voor de verplichte heffing zien ze doorgaans weinig reden. In hun ogen betalen ze voor zaken waar ze zelf geen gebruik van maken, zoals (starters)voorlichting, regionaal-economische stimulering en andere KvK-activiteiten."

Nieuwe organisatie

Met ingang van 2013 gaan de twaalf regionale KvK's op in een nieuwe organisatie, die wordt gefinancierd vanuit de algemene middelen en waar ondernemers terechtkunnen voor al hun overheidszaken. Een goede stap, vindt MKB-Nederland en VNO-NCW. De werkgeversorganisaties pleiten bovendien voor een modernisering van de dienstverlening. Zo zoeken ondernemers van deze tijd veel meer zaken online op en handelen ze zaken ook liever digitaal af. Daar moet de vernieuwde KvK op inspelen. 

Bron: MKB-Nederland 

Auteur

Liesbeth Meenink