Commerciële ondernemer heeft meer ambitie

Verschillen tussen sociale en commerciële ondernemers onderzocht

12 september 2011

Sociale ondernemers zijn minder ondernemend dan commerciële ondernemers. Dat blijkt uit onderzoek. Daar staat tegenover dat sociale ondernemers vaak hoger opgeleid zijn. Welk type ben jij?

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Katholieke Universiteit Leuven en de Vlerick Leuven Gent Management School. Ze concluderen dat sociale ondernemers, die een bedrijf runnen dat zich richt op een specifiek sociaal, milieu- of gemeenschapsdoel, vaak minder ondernemend zijn dan hun commerciële collega's. 

Nog meer verschillen

Op individueel niveau blijkt dat sociale ondernemers meestal jonger en hoger opgeleid zijn dan commerciële ondernemers. Ook werken ze minder vaak fulltime aan hun bedrijf of initiatief, want ze houden er vaak nog een andere baan op na. Voor commerciële ondernemers ligt dat heel anders, zij zien hun onderneming als hoofdactiviteit. Zij zien het ondernemerschap dan ook meer als een wenselijke carrièrekeuze en zijn ervan overtuigd dat de maatschappij dat ook zo ziet. Ook zijn commerciële ondernemers zekerder over hun ondernemerschapscapaciteiten, zoals ervaring, kennis en vaardigheden dan sociale ondernemers. 

Ambitie

Het klinkt logisch dat sociale ondernemers vooral bezig zijn met het creëren van sociale waarde, terwijl commerciële ondernemers zich meer richten op het creëren van economische waarde. Dit heeft ook gevolgen voor de ambities wat betreft werkgelegenheidsgroei. Commerciële ondernemers zijn wat dat betreft ambitieuzer. Ze willen een snellere groei van hun personeelsbestand. 

Herken jij jezelf in bovenstaande omschrijvingen? Welk type ondernemer ben jij?

Bron: EIM

Auteur

Liesbeth Meenink