Factuur Reprorecht niet bestemd voor zzp'er

Toch een rekening gehad? Lees wat je kunt doen

08 december 2015

Bedrijven die fotokopieën maken van auteursrechtelijk beschermd werk moeten elk jaar een bepaald bedrag betalen aan Stichting Reprorecht om te voldoen aan de Nederlandse Auteurswet. Maar wat als je nou zzp'er bent?

Sinds 2003 geldt de reprorechtregeling ook voor het bedrijfsleven. Zo hoef je als ondernemer niet steeds afspraken te maken met de auteur of uitgever van bijvoorbeeld artikelen, boeken, grafieken en dagbladen. Elke ondernemer die een kopieerapparaat heeft en dus mogelijk auteursrechtelijk beschermd werk kan vermenigvuldigen, moet deze vergoeding betalen. De opbrengst wordt door de stichting weer verdeeld onder de auteurs en uitgevers. 

Ik ben zzp'er, moet ik de factuur ook betalen?

Omdat het vrijwel onmogelijk is per bedrijf vast te stellen hoeveel kopieën van auteursrechtelijk werk worden gemaakt, heeft MKB-Nederland/VNO-NCW samen met een aantal aangesloten brancheorganisaties en Stichting Reprorecht vier categorieën bepaald, namelijk:

  1. "geen kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal"

  2. "minder dan gemiddeld"

  3. "gemiddeld"

  4. "meer dan gemiddeld" 

Het gemiddelde is via onderzoek in kaart gebracht en de factuur is daarop gebaseerd. Klopt het volgens jou niet in welke categorie je bedrijf is ingedeeld, dan kun je dat via de website van Reprorecht aangeven.

Toch een factuur gehad?

Ontvang je ondanks bovenstaand besluit toch nog een factuur? Log dan met je debiteurnummer in op de website van de Stichting Reprorecht en verander het aantal medewerkers bij je gegevens. Je krijgt dan een creditfactuur. Het debiteurnummer vind je op de factuur.

Auteur

Liesbeth Meenink