Test het zelf: Haal jij het beste uit je mensen?

Excelleerscan vertelt hoe 'lerend' jouw bedrijf is

12 februari 2013

Hoe leergierig is jouw organisatie? Besteed je (genoeg) aandacht aan de ontwikkeling van je medewerkers? Doe de Excelleerscan en je weet binnen 7 minuten hoe het met de leercultuur binnen jouw bedrijf is gesteld.

Binnen veel mkb-bedrijven is de leercultuur nog niet optimaal. Vaak weten ondernemers niet hoe ze die moeten 'organiseren'. Waar ze moeten beginnen. En vooral: op welke punten de organisatie al goed scoort en waar het misschien beter kan.

Doe de scan

Om snel inzicht te krijgen hoe het er binnen jouw onderneming voorstaat, kun je nu de Excelleerscan doen. Deze is speciaal voor de mkb-ondernemer ontwikkeld door MKB Nederland in samenwerking met MKB Servicedesk.

Vijf onderdelen

Het duurt niet langer dan 7 minuten om de vragen in te vullen. Vervolgens zie je in een oogopslag op welke vijf onderdelen je het goed doet. En waar het beter kan. Het gaat daarbij om:

  1. Visie op leren: Ben je voldoende overtuigd van het belang van leren en hoe scholing de toekomst van je bedrijf beïnvloedt?

  2. Persoonlijk leiderschap: Ben je als leidinggevende in staat om je medewerkers te stimuleren bij hun leeractiviteiten?

  3. Personeelsmanagement: Welke zaken op personeelsgebied heb je geregeld? Welke personeelsinstrumenten (denk aan: functionerings- en loopbaangesprekken of generatiemanagement) zet je zoal in om je mensen te ontwikkelen?

  4. Medewerkers: Hoe staat het met de kennis van je medewerkers? Is deze up to date? Hebben ze de mogelijkheid om het beste uit zichzelf te halen?

  5. Leerprocessen:Welke leervormen zijn er binnen jouw onderneming? Hoe lerend is jouw organisatie?

Als je alle onderdelen hebt ingevuld ontvang je per e-mail een persoonlijke score. Daarin staat een eigen en zeer praktisch stappenplan. Waarmee je morgen al je voordeel kunt doen.

Excelleren-project

De scan is een onderdeel van het Excelleren-project, een initiatief van MKB-Nederland, 14 brancheorganisaties en het Ministerie van SZW. Het project startte begin dit jaar en bood ruim 500 mkb-bedrijven de kans om de leercultuur te verbeteren. Zij kregen hiervoor gratis advies van een hr-adviseur.

De achterliggende reden: Ondernemingen met een sterke leercultuur kunnen hun werknemers breed en duurzaam inzetten. En dat verhoogt de innovatiekracht en de productiviteit van het bedrijf. En dat is weer nodig om de (internationale) concurrentie voor te blijven en het hoofd te bieden aan de (toekomstige) personeelskrapte. 

Auteur

redactie - Ellis Emeis