Minder opdrachten voor zzp'ers

58 procent van de zelfstandige ondernemers ziet daling opdrachten

28 november 2011 1 minuten

Het opdrachten-aanbod voor zelfstandigen is kleiner dan dat van een half jaar geleden. Althans, dat vindt 58 procent van de zzp'ers. Zelfstandigen merken daarnaast dat het uurtarief onder druk staat.

Dat blijkt uit een onderzoek van het zzp-platform Myler, onder 1963 zelfstandige ondernemers. 36 procent van de zelfstandigen heeft dit half jaar het aantal gedeclareerde uren zien afnemen, schrijft NUzakelijk.

Recessie

Zelfstandigen zien de toekomst niet al te rooskleurig: 54 procent van de zzp'ers in de zakelijke dienstverlening en ICT verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar in een recessie belandt. Toch vertalen zelfstandige ondernemers deze gedachte niet rechtstreeks door naar de eigen portemonnee: 76 procent is positief over de eigen financiële toekomst.

Uurtarief

Het gemiddelde uurtarief van zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening en ICT zal volgend jaar dalen met 0,6 procent naar 83 euro, verwachten de onderzoekers van het platform Myler. De meeste zelfstandigen hebben zich goed ingedekt voor een afname van het aantal opdrachten: zzp'ers komen gemiddeld pas na twaalf maanden in de problemen als ze geen opdrachten meer krijgen.

Bron: NUzakelijk

Auteur

Lenneke Arts