'Een leider leeft alleen'

Column l Tegen de stroom in

27 augustus 2012

Je bent alleen. Je voelt je wellicht niet eenzaam, maar je bent wel alleen. Dat komt omdat je afwijkend bent. Dat zit zo.

De mens is een vreemd sociaal wezen. Hij kijkt 's ochtends in de spiegel en vindt zichzelf heel bijzonder, een individu. Tegelijkertijd leeft de mens in groepen, produceert de mens in groepen en denkt hij in groepen. De mens is een superwezen bestaande uit talloos veel individuen.

Samen produceren

Werkelijk alles in de ruimte om je heen is een product dat gemaakt is door duizenden mensen. Geen mens produceert iets alleen. Zelfs de klompenmaker hakt niet zijn eigen bomen om en anders smeedt hij zeker niet zijn eigen beitels. Wij kunnen leven zoals wij leven omdat wij als wezen bijzonder goed in staat zijn met elkaar samen te werken. Samen, in ontelbaar lange ketens, produceren wij de goederen en diensten die ons leven lang en aangenaam maken.

In het belang van de groep

Sociale dieren, zoals de mens, kunnen zo goed samenwerken als ze niet al te veel van elkaar afwijken en te individualistisch zijn. Als ze elkaar een beetje in de gaten houden en vooral dingen doen in het belang van de groep. Conformisme, middelmatigheid en behoudzucht zijn in die zin juist kwaliteiten van het dier mens. Zonder dat zou het superwezen mens nooit zo succesvol zijn geweest.

Je bent wél anders

Je hebt een afwijking. Je bent namelijk wel anders. Je neemt risico's, creëert zaken die er voorheen niet waren en doet juist dingen die anderen niet doen. Je maakt gebruik van het sociale wezen mens, maar bent zelf niet goed in staat op te lossen in de groep. Je bent een leider en in die zin sta je buiten de groep.

Een leider creëert beweging

Leiders, en ondernemers zijn leiders, zijn per definitie alleen. Dat maakt ze juist sterk als leider. Zo kunnen ze tegen de stroom ingaan en zien hoe de groep zichzelf vasthoudt. Zo kan de leider beweging creëren en nieuwe dingen laten ontstaan.

Remy

Realiseer je je alleen zijn. Het is onderdeel van je talent. Het is de pijn waarmee je moet leren leven. Ontken hem niet, dan wordt de pijn alleen maar groter. Probeer ook niet op te gaan in de groep. Dat is een illusie en zal je uiteindelijk alleen maar meer alleen maken.

Je gaat alleen door het leven. Troost je met de mooie zaken die je zult creëren.

Jeroen Busscher is spreker en auteur van verschillende managementboeken waaronder Turbomanagement, minder doen, meer bereiken.

Auteur

Jeroen Busscher