'Mkb nog niet volledig hersteld'

Europese Commissie: De crisis is nog niet voorbij voor ondernemers

11 oktober 2011

Het Europese mkb mag dan een stijgende lijn laten zien, toch is het nog te vroeg om te spreken van volledig herstel. Dat stelt de Europese Commissie.

Het flinke banenverlies in het mkb de afgelopen jaren is voor de Europese Commissie reden om te conclusie te trekken dat het mkb nog niet volledig hersteld is. Dat schrijft NUzakelijk.

Groei sinds 2010

Waar het mkb in 2009 nog een krimp liet zien van 6,4 procent, groeide het midden- en kleinbedrijf vorig jaar met 3,4 procent en dit jaar met 3,7 procent. Toch heeft de crisis het Europese mkb 823 duizend banen gekost: 2,7 procent van de werkgelegenheid in 2009 en 0,9 procent in 2010.

Ook komend jaar stijging

Het aantal ondernemingen in Europa zal komend jaar stijgen met 0,9 procent en het aantal werknemers met 0,4 procent, verwacht de Europese Commissie. "Het is nu tijd voor het mkb om zich te handhaven in een onzeker economisch klimaat."

'Kleine ondernemers herstellen traag'

Het meest traag gaat het herstel van de micro-ondernemingen, ondernemingen met minder dan tien werknemers. Daarvan zijn er 19,2 miljoen in de Europese Unie, van de 20,8 mkb-bedrijven in totaal.

Creativiteit en innovativiteit nodig

Om te kunnen herstellen zullen de ondernemers in Europa concurrerend moeten zijn, zo vindt de commissie. "Europa heeft creatieve en innovatieve ondernemers nodig die bereid zijn risico's te nemen."

Bron: NUzakelijk

Auteur

Lenneke Arts